:::ORANG-ORANG MANIS:::

Thursday, March 12, 2009

::Tips untuk Gadis Kota dan Desa::

Salam,

Tempoh hari ku berkesempatan membaca satu buku yang agak menarik juga la bagiku even aku ni bukanlah seorang yang suka sangat membaca. Lantaran tajuk yang menarik, ku meminta izin dari tuan punya buku untuk meminjam terlebih dahulu. Tajuk buku itu 'Psikologi Cinta', hasil karya Dato' Dr Mohd Fadzillah Kamsah & Syaidatun Nazirah ^^

Di sini, ku ingin kongsikan beberapa tips untuk gadis-gadis di luar sana including me~

* Jangan mudah percaya dengan lelaki.
* Awas...jangan tertipu dengan janji-janji palsu.
* jaga kehormatan dan harga diri. Jangan serahkan kehormatan anda atas nama cinta. Cinta lelaki akan pudar setelah mendapat kehormatan anda.
* Kehormatan anda khas untuk lelaki yang bergelar suami.
* Jangan mencabar orang lelaki untuk melakukan sesuatu di luar jangkaan anda. Mereka lebih berani daripada yang anda sangkakan.
* Ikut perintah Allah, jangan berdua-duaan dengan kekasih anda di tempat sunyi. Ingat..makhluk yang ketiga adalah syaitan yang sentiasa menggoda anda.
* Usah rasa bangga dengan perbuatan menayangkan kekasih anda ke sana ke mari.
* Rasa bangga terhadap cinta anda sepatutnya dinikmati apabila anda telah berjaya membawa kekasih ke jinjang pelamin tanpa sebarang noda dan dosa. Segala-galanya baik, suci dan indah.
* Mendapat restu ibu bapa dan Allah S.W.T.^^

Di harap entry kali ini dapat memberi peringatan kepada kita sebagai muslimah dalam menghadapi kehidupan di dunia ini.^^

34 comments:

Efiris said...

Eh...siapa gerangan tuan punya buku tu??? Seseorang yang dikenali atau misteri???

zeiDa said...

ooo gha da pandai bc buku cinta2..hehe
mcm taw je buku sape...hehe

Efiris said...

Si zeiDA ni sume dia tau...

SizuKa said...

To : Efiris
Erm...mestila org yg dikenali tuan punya buku 2..kalau x, takkan sizuka nak p pinjam buku dia...hehe...


To :Zeida
Eit!! sj je nak bc taw...bukan byk pon ak bc buku cintan ni..1 je...uuuu...2 ha...tuan pya buku 2 yg dah x sbr nak kwin....tp,xde calon kot...ko sesuai la zeida...hihi...dia dah amik kurusus kawin taw...haa...jgn main2..;p

Efiris said...

To zeiDa: Yes, sokong seratus peratus! apa lagi zieDa, order la banyak-banyak limau nipisss untuk persediaan...kahkahkah...

Kalau takde duit nak beli linai nipis...saya boleh je sponsor...kihkihkih...

nisah said...

to sizuka:
amboi sejak bila baac buku psyco pasal cintan cintun ni...
aku pn mcm tau gak tu buku sapa...
huhuhu....

to efiris:
amboi Dr...
mengata org lebih2 ek...
kecik ati zahid nnt Dr...
nnt sy gak jd mangsa dia Dr...

zeiDa said...

haha...
pe nh...
alih2 aku plak dgosipkan ngn mamat 2..
adoi...
xda kaitan la sizuka...
suka hati dya la da amk kursus kawen ke apa...
haha...
x nak aku...
ala ko kan taw skandal aku...so kalo stakat gosip main2 ngn mamat 2 aku x ksh sgt...hehe

kpd efiris

amboi2 pandai ek dr nak gosip2kan sy ngn mamat 2...
x yah sponsor pun x pe..hehe

zeiDa said...

kpd nisah...

alaa mcm x biasa lak...
ko kan slaloo pnjamkan tlinga ko...
hehe

SizuKa said...

To : Zeida
hahha..jpa DR kena buli, dlm blog pon kena buli,....hahah...sian kamu...haa..ku taw hal skandal 2..shhhhshh...heboh kat cni nnt rmi lak yg tya pasni...huhu...

ececece...xnak ek..dlm hati 2 mesti berbunga2 kan....wahahhaahhah..;p

zeiDa said...

2la...
apala nsb aku nh gha...
dibuli kat bilik n blog...
jgn sbt tw kalo ada orng tnya...
snyap je..hehe
berbunga2??
soalan apakah...
ini x aci nh..
pattnya ko yg dgospkan ngn mamat 2..
nh da aku plak yg kna..huhu

SizuKa said...

To : Zeida
Eit!! Cukup2..! jgn lebih2 lak...huhu..xdenyer aku digosipkan dgn dia...skg ko lak...hahah..

tp, sian kan..dia x terlibat dlm 'celoteh' kita ni...kalau dia tahu..aisey...perang dunia ke-4 leh tercetus taw!...huuu...;p

Efiris said...

Hah biar betul ni...dah berbunga bunga riang ker? E, tak sangka tul, apa salahnya kalau dah jodohhhhhhhhhhhhh, kami semua doakan yang terbaikkkkk! Tapi kena la zahid pi kursus kawin dulu...takut ter'over' excited lupa lak nak ambik kursus tu...kahkahkah...doakan yang terbaik untuk pelajar-pelajarku...

zeiDa said...

amboi dr eddy...
sonok nampak...
wawawa...
jgn pandai2 nak jodohkan sy ngn mamat 2 k...
bukan ke dye ngn sizuka...
asal sy lak yg kna gosip ngn mamat 2..huhu
mana ley tukar2...huhu

Efiris said...

Boleh je tukar takde per masalah...sizuka bagi je...

arJuNa jaLaNan said...

Jangan mudah percaya dengan lelaki!!

waahh!

hebat toi statment ko ek..
ceh!
ni yg nk berDEBAT ngn ko neyh..
ske2 ati je nk mghukum kaum adam sebegitu rupaa..
adohaiii!!

;P

SizuKa said...

To : Zeida
aku jugak yg kena...aishh...pe salahnya sekali sekala gosipkan dgn ko lak...nobita x kisah..hihi..;p

To : Efiris
Amboi Dr..sakan jugak dia membuli cik zeida tu..hihi..a'ah..sizuka tak kisah pasal tu..dia bagi je...hahha..;p

To : ARJUNA JALANAN
ADeh!! ya2! Most of them like that..sebab tu ak ckp jgn mudah percaya cakap lelaki..[based on my experience] aha! utk pengetahuan Mr Shahairul, segala tips itu adalah nasihat daripada Dr Hj Fadzilah Kamsah ok? BUkan ku memandai nak hukum kaum Adam sebegitu rupa...hihi...kelak aku jua bakal kahwin dgn golongan Adam..^^

zeiDa said...

sizuka sonok la...
sbb da trlpas gosip dr mamat 2...
apakata kita tukar ag...
dgn nisah pulak...hehe

SizuKa said...

TO : ZEida
Aku stuju!! hehe...nisah asyik selamat je ni..kena juga buli ni...;p

Efiris said...

Mana bleyyy! Nisah besar sangat...yang sesuwei sizuka ngan comeyyy jerr!

Haha jangan nak terlepas perangkap pulak...

Efiris said...

Sizuka dan zeiDa boleh memberi pengaruh yang besar dalam hidup dia...bagus tu boleh saling nasihat menasihati...tak gitu?

SizuKa said...

To : Efiris
Hopefully Dr..we can improve his life..^^
Doakan yang terbaik untuk dia as u can..lagi fikir, lagi pening nanti kan..hihi..

zeiDa said...

ait sizuka...

asal we can improve plak..
pattnya ayat 2 jadi i can improve je..hehe
2la nisah asyik trlpas je..mana aci...

efiris:

mana ada sy ley mmberi pngaruh besar la...hanya sizuka je yg boleh wat pngaruh 2...huhu

SizuKa said...

To : Zeida
Aih..aku jugak yang kena...aku rasa ko lebih layak la..ko kan garang..si 'dia' tu lebih sng dgr ckp org yg garang2 mcam ko ni..betul ni. Ku tak tipu..ha...^^

zeiDa said...

haha..bnyak r,,,

SizuKa said...

To :Zeida
Eh...ku ckp benda yang benar la..Dr pun sokong taw...hehe...;p

nisah said...

amboi!!!!!!
ni tips gadis kota n desa ke apa ni....
STOP!!!!
jgn nk tuka gosip plak ek...
korang je yg sesuai...
huhuhu...
korang jgn nk pandai2 kene kan aku lak...
nnt aku bergabung ngan Dr tau...
lg kuat power aku nnt...
huhuhu...
x leh bayang aku kalu salah satu korang ngan nobita....
huhuhuhu...
aku no komen je la....

SizuKa said...

To : Nisah
Hahhaa...adoi!! mau pengsan agaknya ko nnt kalau COMEY yg ditakdirkan bersama NOBITA..bukan SIZUKA..hehehe....kalau bukan ko yg pengsan...tu ha...tuan empunya badan...si comeyyy!!! heee..^^

Eit!! nak bergabung yea...ku bergabung dgn Dr nnt..pekena ko dgn si pe tah nm mamat tu..aduhai...lupa lakk...budak medic 2...haa...baru ko taw..!~ hhuhuhu...

Efiris said...

To sizuKa: Tu la saya tengah congak-mencongak ni, mana bley biarkan si nisah tu sorang-sorang. Betul tak? Nanti naik antu dia...

MamatM tu rajin juga datang bilik tanya soalan. Hehe...macam ada rancangan terbesar jek ni...

Efiris said...

To nisah: Saya pun tak leh nak bayangkan. Yang manaaa satu (lagu saloma ke tu) entah la pilihan kalbu Nobita?

Teringat ada terbaca kat mana tah magazine kot. Pelamin roboh tiba2 tengah bersanding...berat sangat kotttt???

nisah said...

aduh Dr...
jgn la kne kn sy plak...
SY X BERSALAH DLM SUME HAL NI!!!!
X BERKAITAN ANTARA HIDUP DAN MATI!!!
huhuhuhu....
sy ni Dr dr kecik lg kne gosip oleh cgu sy smpi la kat matrix...
x kn kat u pn nk kne gosip...
x kesian kat sy ke Dr...
huhuhu...
x tahan tlinga sy nnt...
huhuhuhu....

SizuKa said...

To : Efiris
Ya..betul tu Dr..saya n comey amat sokong Dr..hihi...hati2 la ko nisah...hihi..nnt Dr dapatkan jadual mamatM dtg bilik dr pukul bp...time 2 pasti sizuka n comey bw nisah ke sana^^[naik tanduk betul..hihi]

Efiris said...

To nisah: Mana bleyyy...mesti kena juga nanti hidup kureng ceria...lagipun ini kesinambungan dari matrix dulu...cerita lama bertaut kembaliiii...

Efiris said...

To sizuKa: Nanti bila mamat M datang, cepat2 saya sms sizuka dan comey!

Pandai la saya nak lengahkan mamat tue supaya tunggu lebih lama...pakar la katakan...

nisah said...

oooo...
kalu mcm 2 asal diorg ajak p blik Dr je sy x nk p....
asal sy dgr bunyi msg Dr anta kat diorg n diorg 2 gelak2 pn sy x nk p gak...
hahahahaha...

Related Posts with Thumbnails