:::ORANG-ORANG MANIS:::

Sunday, February 28, 2010

::Percubaan Pertama::

Salam,

Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ini, aku sangat nervous untuk menceritakan sesuatu dalam entry kali ini. Haha. Pagi tadi, aku telah menyertai Pertandingan Rubik's Cube anjuran Fakulti Ekonomi dan Perniagaan yang diadakan di Dewan Anuwar Mahmud (DAM). Wahh..begitulah nervous hati ini walaupun aku hanya sekadar suka-suka untuk join game ni. Tidak menaruh harapan langsung untuk menang. Jauh sama sekali untuk merebut takhta juara kerna aku tahu masih ramai lagi di luar sana yang hebat gila dalam menyelesaikan rubik dengan begitu pantas sekali. Teruja i tau tengok peserta lain tadi. Haha. Nak dijadikan cerita, aku hanya layak ke pusingan ke-3 sahaja. Berbeza dengan kedua-dua rakan aku yang berjaya mara hingga ke pusingan ke-4. Tahniah kepada Famy dan Syik. Korang berjaya dapat top 10 gitu. Wahhh~


Di sini, aku cuma upload 2 video untuk korang tengok. Jom layan. =)

video


video

Amacam? Hoho. Seriusly, boleh dikatakan setiap peserta memang berkebolehan solve rubik 3x3. Tapi, perasaan gugup, nervous, gementar gila dan psiko dengan kehebatan peserta lain membuatkan ada je step yang tersalah atau pergerakan rubik tidak smooth. Ada je yang tersekat. Huhu. Juara rubik tahun ni mencatatkan masa terpantas berbanding tahun lepas, iaitu 36 saat. Apapun, pengalaman menyertai pertandingan rubik cukup menggembirakan aku walaupun hanya mendapat sekeping sijil. Ekeke. ;)

P/S : Habis main rubik, terus pergi Bukit Jalil. Hoho. Tired tapi best! ;)

Saturday, February 27, 2010

::5 Insan Bertuah Pilihan Hatiku::

Salam,

Disebabkan satu tugasan telah siap pada hari ini, maka aku dengan semangatnya nak jawab tag dari Pak Long Sifu. Ekeke. Dah lama tak kena tag oo. Syok juga main tag walaupun macam budak-budak pun ada sebenarnya. Hihi. Whatever, janji aku happy! =)



1. MAKANAN
-->> Ketam masak lemak cili api, gulai pisang, sambal belacan, gulai nyok-nyok...fuhh...semua tibai ( yang halal sahaja). Tolak kayu, batu, besi ja.

2. BAHAN BACAAN
-->> Blog orang lain. Something yang bagi faedah buat aku. Novel? Dah lama gila tak layan. ;p

3. RANCANGAN TV
-->> Dah lama tak tengok tv. erk. tatau cita apa yang best sekarang ni. dulu masa cuti, layan cita NA O MEI. Sekarang tatau dah jadi apa cita tu. Dah lama tak follow.

4. KEPERIBADIAN 
-->> Muslimah yang bertudung. Periang dan adakalanya 'moody' bila angin tak baik datang menjengah sekali sekala.

5. HOBI
-->> Melancong, pergi pulau, blogging.

6. IMPIAN/ HAJAT DI HATI
-->> Sama macam Pak Long Sifu. Nak p Mekah. Senang dapat kerja kelak, dapat balas jasa mak, dipermudahkan jodoh (suami yang baik + hensem, anak yang sihat + comel). Pendek kata, bahagia SEUMUR HIDUP bersama orang-orang tersayang! ;)

Ok. Sekarang dengan riang hatinya, aku nak tag 5 insan bertuah pilihan hatiku. Ekeke : )

-->> Cik Tinta Hati
-->> Cik Nisah Yahaya
-->> Ummi
-->> Cik Nurul Ain
-->> Cik S.A.S.A

 Mereka dipilih berdasarkan kekerapan mengupdate blog dan mereka semua perempuan. Aku malas nak tag lelaki sebab aku tau lelaki kebanyakannya malas nak jawab tag except PakLOngSifu. Ekeke. So, for them yang ditag, jangan lupa jawab ok! Penawar di kala stress dengan kerja menimbun. Haha. Cool girls! ;)

P/S : Nantikan entry yang akan datang. Aku pun nervous nak tunggu entry akan datang. Haha. Segalanya akan terjawab esok. ;)

Friday, February 26, 2010

::Bergurau Biar Bertempat::

Salam,

"Bergurau biar bertempat"

Kadang-kadang kita tak sedar, kita ni dah terlebih bergurau dengan orang lain sampaikan perasaannya terguris. Walaupun sedikit, tapi tetap terguris. Niat kita mungkin hanya sekadar nak bergurau, namun lain pula jadinya. Mungkin dengan gurauan kita kadang-kadang boleh menitiskan air mata seseorang. Who knows? Manusia ni ada yang sensitif. Ada yang kental. Ada yang lemah emosi. Macam-macam.

Situasi pertama :

Ditakdirkan pada suatu pagi, kawan sekelas (lelaki) anda menyatakan perasaan cintanya pada anda. Siap berbunga-bunga lagi ayatnya. Contoh terbaik :

"Dari dulu lagi saya suka awak. Saya nak bagitau awak, tapi saya takut. Saya takut awak tolak cinta saya. Pertama kali saya tengok awak, jantung saya berdegup laju. Tak tentu arah saya dibuatnya tiap kali terpandang senyuman awak. Saya sanggup buat apa saja demi awak. Gunung lautan sanggup saya redah, asalkan awak terima cinta saya. Saya terlalu cintakan awak dari dulu lagi..i love you"
Ok. Pagi dia cakap macam tu. Malam pulak dia cakap macam ni :


" Hye there..sorry. Pagi tadi saya gurau je. Takde niat apa-apa pun. Bye!"


Apa perasaan anda? Rasa nak sepak laju-laju ke?

Situasi kedua :

"Buat apa la kau p apply jadi FA. Bukannya segak mana pon. Dan satu lagi, apsal la kau ni gigih sangat nak sambung belajar tinggi-tinggi weyh. Sok-sok nanti kena masak sayur kat dapur tu gak..jaga laki bagi makan.."

Situasi ketiga :

"Kenapa kau takde boyfriend lagi cik kak? Aku rasa time-time sekarang ni kalau still takde boyfriend, alamatnya macam tak laku jeeee..heee"

 Tak pun dia cakap macam ni :

"Aku rasa kau ni desperate nak ada boyfriend la. Desperate gila. Pe kata nanti bila dah habis belajar kau tampal iklan besar-besar depan umah  kau dan tulis  besar-besar " Sapa nak kahwin dengan aku?"..sambil gelak besar dan berkata.."weyh...aku gurau je la.."

Patut ke bergurau sampai perlu keluarkan kata-kata macam yang kureng sedap di dengar ni? Walaweyh..hati yang sensitif mana tahan dengar isu-isu cenggini. Haha. Terluka dalam-dalam kot!


P/S : Serius aku tengah hungry gila sekarang. Lantas entry ni terhasil! Huh! (takde kena mengena kan? Otak laju fikir macam-macam)

::Agak Sakit Telinga la::

Salam Maulidur Rasul ;)

Tahun ni tak tengok pon mana-mana perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul. Rasa macam ada buat kat kampus ni, tapi macam tak dengar riuh rendah pulak pagi tadi. Walaupun tak dapat tengok mana-mana perarakan sempena Maulidur Rasul tahun ni, banyakkan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W pun dah cukup bagus. Dapat banyak pahala ;)

Kelmarin baru tamat segala jenis Mid Exam. Antara semua mid exam sem ni, exam Asas Pengurusan Kewangan la yang paling teruk aku jawab. ;(
Ok. Sekarang lupakan APK. Fokus untuk kerja-kerja lain. Itu lebih bagus ;)


Tapi, nak cakap sikit here. Pasal bunyi mesej dari handphone yang meleret-leret. Bunyi mesej ok? Bukan bunyi calling. Bunyi yang bising, dahla lagu tak best. Panjang. Dan ada yang sesetengah tu pulak, selagi dia tak klik button kat handphone, selagi tu la handphone dia berbunyi-bunyi. Rimas and annoying kot. Tambah-tambah kalau dalam komuter atau bus. Dah tahu orang ramai dalam tu, pleaselah buat ringtone yang slow atau standard saja. Takpun vibrate sahaja sebagai alert ada mesej masuk. Kalau setakat 2 3 mesej je masuk, acceptable lagi. Ini berpuluh-puluh mesej. Senang cakap, sepanjang perjalanan. Tak kurang juga kalau orang yang selalu kita jumpa tiap-tiap hari. Pakai ringtone yang panjang dan makin lama makin kuat bunyinya. Kadang-kadang buat habis bateri je rasa. Mungkin bagi situasi mereka, ringtone itu dapat realize kehadiran mesej. Tapi, kalau handphone memang terang-terang duduk atas meja atau sentiasa melekat di genggaman tangan, tak perlu kot pasang ringtone panjang-panjang. Buat rosak mood orang lain je yang tengah tekun study, tekun kerja atau yang tengah solat. Tak gitu?

Dulu masa mula-mula pakai handphone, aku pun pasang ringtone yang panjang-panjang. Haha. Habis kena marah dengan kak and abang aku. Sebab handphone aku lah yang paling kerap bunyi berbanding mereka. Jadi, kadang-kadang tu bila tengah time makan, ada yang terkejut lantaran bunyi handphone aku yang kuat, bising dan agak annoying. Haha. Lagipun, ada kalanya aku sendiri terkejut bila mesej masuk time aku tengah khusyuk tidur sama ada lewat malam atau awal pagi. Erk. So, lama kelamaan aku sedar juga yang bunyi mesej ringtone 'cicak' lagi bagus. ;)

P/S :  Lagu 'Pemergianmu' nyanyian kumpulan INTEAM tersangatlah best and touching!!

Tuesday, February 23, 2010

::Settle. Done!::

Salam,

Alhamdulillah. Semalam terbuka juga hati ni untuk apply master at USM. Sebelum ni tak teringin langsung nak isi borang walaupun borang sudah ada depan mata. Datang dari mana tah kekuatan tu..tiba-tiba terasa perlu untuk apply. Just two only. UKM n USM. Itupun dah cukup memeningkan. Sebabnya, aku cukup malas nak isi segala borang-borang ni. Sebabnya, ada sesetengah tu renyah bukan main. Sebabnya lagi, nak pengesahan la, slip gaji la, penjamin la, penyokong la, wang pos la, dua salinan la, setem lagi la. Bercakap pasal wang pos ni, rasa kelakar pulak jadi anak Makcik Sharifah ni. Huhu. Sebab dia seringkali buat kerja pak pandir..Sedangkan dia cukup benci buat kerja ulang-alik banyak kali. Tapi, dia buat jugak! (Erk. salah tu..TERbuat!)

Ada yang tak pernah tengok wang pos ke? Hehe. Jangan risau. Aku dah suruh pakcik Google tunjuk kat sini.


Entahlah aku ni mamai apa la masa isi wang pos hari tu. Gigih p sign and letak no IC kat bahagian penerima. Pagi ni, bila aku nak isi wang pos untuk USM, baru tersedar. Aku dah tersalah sign untuk wang pos UKM rupanya. Wah. Then, beli semula la jawabnya. Calculate calculate..around rm100 and above dah habis hanya untuk isi borang master sahaja. Dapatnya belum tentu lagi. Waa...bukan main berkira lagi yea. Hoho..bukan pe..cumanya terfikir makin lama belajar, makin banyak duit terbang. Tapi, takpa. Yang penting, ILMU berlipat ganda. =)

P/S : Ada yang dah countdown days left at here. Hooo..maju betul!

Friday, February 19, 2010

::Nak Jugak!::

Salam,

Marah ni! Saya marah ni! Marah! aa..marah dengan diri sendiri! Awat malas sangat tah. YA ALLAH..manusia macam aku ni kalau rajin, rajin sangat. kalau malas...masyaAllah. tensionnya! Apsal la malas sangat. Update blog bleh plak, nak buat ayat dalam kajian ilmiah je mula terbantut. Awat ni. awat. awat aaa..Ya Allah...~


Aku rasa sebab aku teringin gila kot nak main layang-layang tepi pantai.  Awat tah. Teringin gila! Aku teringat member aku yang tengah 'holiday' kat Pulau Kapas sekarang. Aku teringin nak p pulau. Ahh! Cepatlah berakhir kajian ilmiah ini dengan cemerlang dan lancar. Jangan terbantut-bantut lagi. Aku nak p pulau! Nak p jugak! Nak jugak! Nak nak jugak! (oo...cukop! Gedik semacam pun ada aih)

P/S : Ada budak laki 18 tahun kata kakak 22 tahun ni tua. Cis! (via chatting)

::Turkmenistan=Turkmenia, tau ka?::

Salam,

Alhamdulillah. Ada jugak yang sudi teman aku keluar semalam. Hehe. Hilang boring seharian duk kampus ni. Malam-malam memang sunyi la. So, jam pukul 11 je aku dah lightoff. Cuma malam tadi, disebabkan kakak aku yang tiba-tiba datang mengejut ni, ada la geng teman aku semalam. TERstay up plak. Yohaaa~

 TURKMENISTAN. Baru tahu kewujudan negara ni.

Semalam terasa nak ke SOGO. Tapi, takde tujuan pun. Saja nak jalan-jalan. Awat tah. Bajet tak ramai orang guna komuter. Tapi, sangkaan aku meleset gila. Ramai plak dah orang. Tambah-tambah warga asing. Rimas gila kot bau-bau mereka ni. Mau pening jugak kot bau badan orang-orang tu. Mujur aku tak pengsan. Haha. Bukan nak kata aku ni wangi semerbak seharum sesangat. Tapi sendiri mau ingatlah bro..oooww~

Orang dewasa selalu cakap baik-baik kan bila depan budak-budak. Berlakon baik-baik. Walaupun benda tu sebenarnya buruk. Kan? Semalam dalam komuter, ada sepasang couple ni duduk depan aku. Tepi mereka, ada budak-budak kecil pakai baju sekolah ala-ala macam geng Nabila je aku tengok. Riuh bebenor. Bercerita itu ini. Aku pun nak tergelak tengok telatah budak-budak tu. Before sampai KL Sentral, tiba-tiba je couple tadi tu kissing depan budak-budak sekolah tadi. Oh no la! Aku ternampak. Tapi, buat-buat macam tak nampak apa-apa la. Budak-budak sekolah tadi pun dah mula diam-diam.  Sambil tunduk-tunduk. Aish. tak tau la dalam fikiran mereka itu apa yang mereka fikir. Mengong gila kot couple tu. Mujur dah lesap masa kat MidValley. Dalam komuter dah terang-terang letak sign 'no kissing'. Galak gak nak buat. Kalau sayang sangat pon, tak perlu kot tayang satu dunia yang 'Oh, kamilah pasangan paling bahagia kat dunia ni'. EUhhh~  Loya tekak hamba tau~.

P/S : Dah submit segala jenis borang. Lega! Yuhuuu..(erk, bukan borang nikah tau!)

Wednesday, February 17, 2010

::A.L.O.N.E::

Salam,

Dah cukup seminggu aku cuti. Awal dari orang lain. Gedik ambil cuti 2 3 hari awal dari orang lain. Awat tah. Haha. Balik pun awal. Erk. Aku kat kampus dah sekarang. Bosan plak. ;(

Cuti seminggu sudah cukup buat aku betul-betul girang duk rumah. Haha. Tak payah masak, makanan semua sedap-sedap, goyang kaki, tengok tv, main dengan Zaquan, jalan-jalan dengan kak aku..uh..lots! Best! Hilang semua masalah rasa. Enjoy gila. Balik kampus je, waa..pening-pening. Khamis depan ada midsem dah. Tahniah!

Balik cuti hari tu sempat aku p 2 3 buah kenduri kahwin. Meriah betul la orang zaman sekarang kahwin. Plus, segak-segak pengantin sekarang. Berseri-seri. Suka la tengok! Waaaaaaa..macam mana la time aku nanti. tak sabar la nak tunggu nasi minyak kawan-kawan lain! Terutama yang tengah rancak bahagia kini disulam kemanisan tahap 10! Haha.;)

 
Dear my hero:  Zaquan Naim ;)

 
Suka hisap jari masa tido. Habit!

Sok baru Khamis. Then, Jumaat, Sabtu, Ahad. 4 hari aku duk kat kampus tanpa rumet. Aiyo. Sape free, mai teman aku la. Ayuh! :)

P/S : Rasa sakit hati bila baca berita pasal bayi kena bakar dalam tong kat Kuala Krai. Sunggoh takde hati perut langsung la!

Monday, February 8, 2010

::M.O.O.D::

Salam,

Mid exam dah habis. Ada lagi 1 paper. 25 Februari ni. Fuhhh! Kencang jawab law, hancur jawab isu. Susah betul soalan Dr R. Tatau la macam mana yang dikatakan senang oleh beliau.Hoho. Bagi aku, its quite hard. Tatau la kalau member lain rasa senang. Aaa..~

Dah lama tak update blog. Sebab fokus study konon punya pasal. Kalau nak blogging, rasa tak aman selagi belum jawab mid exam. Gila punya jujur perasaan itu datang dari mana pun tatau la. Aaa...last sem ni kena la skor. Jangan main-main lagi. Aku rindu zaman kegemilangan masa sekolah dulu. Tambah-tambah Add Math! Kalau sekarang ni aku leh jawab Isu macam aku jawab Add Math dulu-dulu kala, alangkah....ouhhh~

Khamis ni balik KEDAH. Tak sabar nak jumpa Zaquan Naim. Wah wah wah...~

P/S : Entry ni takde motif. Cuma luahan perasaan gembira tatkala selesai jawab 2 paper exam today. Lega!

Tuesday, February 2, 2010

::Limau Purut::

Salam,


Sebiji limau purut = RM1. Melampau tak? Aa.

Kalau beli 5 biji, dah RM5. Lari bajet aa. RM5 boleh beli Nasi Lemak Kukus Ayam Berempah tau. Mahal biar berpada-pada. Hidup di kawasan bandar ginilah agaknya. Ouh~ Geleng kepala tak sudah-sudah.

P/S : Isnin depan ada mid exam. (Environment law and Isu Pilihan). Aaaa..nak balik KEDAH!!

Monday, February 1, 2010

::Gopoh Bebenor::

Salam,

Hari ni, masuk hari pertama dalam bulan Februari 2010. Alhamdulillah. Aku masih lagi diberi peluang untuk bernafas di muka bumi Allah tatkala ini. Walaupun  masih sedih dengan pemergian arwah, tapi aku tahu aku perlu kuat dan hidup perlu diteruskan walau apa pun yang terjadi. Hari ni, mungkin sesuatu yang agak luar biasa telah berlaku pada aku. Masa aku menjengah ke SHELL pagi tadi, ada pakcik sebelah aku ni. Dia tengah isi minyak. Sambil isi minyak motor dia, sambil tu dia tengok aku. Satu-satu dia tengok aku isi minyak. Aku plak buat-buat tengok orang kat kaunter tu. Tapi, jeling-jeling jugak la kat pakcik ni. Aku bajet dia mungkin baru nak p kerja kot. Umur lebih kurang 50-an. Lepas aku siap isi minyak, tiba-tiba dia bersuara :

"Anak..lain kali jangan gopoh sangat. Nampak anak ni macam kalut sangat. Buat kerja satu-satu la"

"aa? Kalut ke saya pakcik? Aa..biasa je. Mana ada kalut.." balas aku.

"Iye..pakcik nampak anak ni jenis yang kalut. Gopoh sunggoh.."

Muka aku dah pelik dah. Erk. Tang mana la aku nampak kalut ni. Orang leh perasan ke? aa..

Lantas, aku balas..

"Aa..baiklah pakcik. Lepas ni saya tak kalut dah.."

Sebelum aku pergi, sempat aku tanya dia :

"Pakcik..tolong tengok sat tayar motor saya ni. Ada angin tak aa?? Ke kurang angin??"

Pakcik tu pun picit la tayar belakang aku dan dia kata ok. Masih boleh gerak. Sambil sengih-sengih.

"Terima kasih pakcik. Saya ni tau naik motor je, nak cek angin tak reti."..sengih sambil gigit jari.

Pakcik tu pon gelak kat aku dan masing-masing terus gerak. Sampai kat traffic light, dia dok belakang aku je. Hee. Cuak plak rasa.


Masa tengah bawa motor tiba-tiba terasa mahu pergi ke Guardian since shower foam dah nak habis. Means, kalau nak ke Guardian, kena amik roundbout jam 9. Aku cukup risau kalau sampai kat roundbout yang takde traffic light ni. Sebab keta banyak lalu lalang dan aku takut aku langgar kereta orang atau orang yang langgar aku. Aa. fobia katakan.

Aku pecut macam biasa je. 70km/jam. Tapi, bila tengok side mirror, pakcik tu jauh ketinggalan di belakang. Dalam hati, tatau la sama ada aku yang bawa laju atau pakcik tu yang slow. Aaa..Tiba-tiba, tah macam mana ada sebuah kereta depan aku. Dia stop at roundbout sebab nak beri laluan pada kereta dari arah kanan. Aku yang dari tadi mengusha pakcik kat side mirror, tiba-tiba brek mengejut! MasyaAllah..at that time, motor aku sudah ke kanan dan ke kiri. Melelong. Lantaran brek mengejut tiba-tiba. Tayar senget kiri kanan dan mujur nyawa aku masih panjang. Sempat aku belok ke kiri. Means, langgar rumput tanah semua tepi tu. Terkejut gila masa tu. Astaghfirullahala'zim..mengucap panjang tak terkata. Kalau ada kereta belakang aku masa tu, free-free kena langgar. Ya Allah..

P/S : Aku dah lupa muka pakcik tu macam mana. Tapi, dialog dia tadi aku ingat lagi. erk.
Related Posts with Thumbnails