:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, February 26, 2010

::Bergurau Biar Bertempat::

Salam,

"Bergurau biar bertempat"

Kadang-kadang kita tak sedar, kita ni dah terlebih bergurau dengan orang lain sampaikan perasaannya terguris. Walaupun sedikit, tapi tetap terguris. Niat kita mungkin hanya sekadar nak bergurau, namun lain pula jadinya. Mungkin dengan gurauan kita kadang-kadang boleh menitiskan air mata seseorang. Who knows? Manusia ni ada yang sensitif. Ada yang kental. Ada yang lemah emosi. Macam-macam.

Situasi pertama :

Ditakdirkan pada suatu pagi, kawan sekelas (lelaki) anda menyatakan perasaan cintanya pada anda. Siap berbunga-bunga lagi ayatnya. Contoh terbaik :

"Dari dulu lagi saya suka awak. Saya nak bagitau awak, tapi saya takut. Saya takut awak tolak cinta saya. Pertama kali saya tengok awak, jantung saya berdegup laju. Tak tentu arah saya dibuatnya tiap kali terpandang senyuman awak. Saya sanggup buat apa saja demi awak. Gunung lautan sanggup saya redah, asalkan awak terima cinta saya. Saya terlalu cintakan awak dari dulu lagi..i love you"
Ok. Pagi dia cakap macam tu. Malam pulak dia cakap macam ni :


" Hye there..sorry. Pagi tadi saya gurau je. Takde niat apa-apa pun. Bye!"


Apa perasaan anda? Rasa nak sepak laju-laju ke?

Situasi kedua :

"Buat apa la kau p apply jadi FA. Bukannya segak mana pon. Dan satu lagi, apsal la kau ni gigih sangat nak sambung belajar tinggi-tinggi weyh. Sok-sok nanti kena masak sayur kat dapur tu gak..jaga laki bagi makan.."

Situasi ketiga :

"Kenapa kau takde boyfriend lagi cik kak? Aku rasa time-time sekarang ni kalau still takde boyfriend, alamatnya macam tak laku jeeee..heee"

 Tak pun dia cakap macam ni :

"Aku rasa kau ni desperate nak ada boyfriend la. Desperate gila. Pe kata nanti bila dah habis belajar kau tampal iklan besar-besar depan umah  kau dan tulis  besar-besar " Sapa nak kahwin dengan aku?"..sambil gelak besar dan berkata.."weyh...aku gurau je la.."

Patut ke bergurau sampai perlu keluarkan kata-kata macam yang kureng sedap di dengar ni? Walaweyh..hati yang sensitif mana tahan dengar isu-isu cenggini. Haha. Terluka dalam-dalam kot!


P/S : Serius aku tengah hungry gila sekarang. Lantas entry ni terhasil! Huh! (takde kena mengena kan? Otak laju fikir macam-macam)

11 comments:

Misz SeroJa said...

FA tu apa???
sape yg ckp cam2..
meh aku tolong ketuk..;p

::SizuKa:: said...

MIsz Seroja :

FA is flight attendant. haha. rileks rileks cik kak. nobody said this to me. happen to others.

Nurul Ain said...

agak x bertempat la bergurau mcm tu..bleh mkn dalam ni..wuwu..

(^.^)

deus X machina said...

gurau2
biasa la tu
erk888

tpi kalau ko agak2 dah melampau
selotep je mulut orang tu
stapler pun ok gak
erk888

nisah said...

tak patut...
tak patut...
hehhehe...

::SizuKa:: said...

ain :

sebab tu orang tua-tua pernah pesan kan..kalau nak cakap fikir dulu..even we just nak bergurau...but, fikirkan jugak le perasaan org lain kan..uuwuw..makan dalam-dalam ek? hee...~

::SizuKa:: said...

deus :

bagus cadangan ko tu. akan dipertimbangkan. gurau2 biasa memang ok, tapi kalau gurau mcm ni..aishh..

NIsah :

memang..
memang..
memang..
tak patut...

Fathi Adha said...

itu sebenarnya bukan gurauan.... itu memg niat nk sakitkan hati.. (sbb ayat2 spt itu sensitif)..

tak patut tu.. memg tak sanyang nyawa..

spt pantun 2 kerat ni:

kerana pulut santan binasa
kerana mulut badan binasa

:)

::SizuKa:: said...

fathi :

antara semua situasi tu kan, situasi pertama pernah berlaku pada seseorang. sunggoh. in other way, he said nak bergurau..tapi walhalnya buat sakit hati orang lain je..

RoSe_ViOleTE said...

owh...
situasi pertama tu mmg nak kena hukum bunuh!
haisshhh...

Fathi Adha said...

situasi pertama...

sy penah taw ada jugak org buat sebegini... sy yg dengar pun rasa nk marah...apatah lagi yang terlibat secara langsung...

tak patut....memg tak patut..

Related Posts with Thumbnails