:::ORANG-ORANG MANIS:::

Sunday, March 15, 2009

::PeLik::

Salam,

Hari ini ahad bersamaan 15 Mac '09 dan 18 Rabiul A'wal 1430H. Bosan. Nothing to do except menjaga check point di Taman Paku Pakis UKM untuk explore race pagi tadi sempena karnival kolej aku. Isi tepung dalam ketupat in 2 minutes! Look easy. Tapi, ada satu group yang terbabas melebihi 2 minit. Just bagi penalti yang mudah je. Biarlah.

Dari tengah hari hingga ke petang, ku hanya mengisi masa dengan Cik Nadiah. Berborak. Gelak ketawa. Buku ekonomi tak ingin disentuh lagi even malam esok aku ada kuiz. Adeh. Banyak bersembang mengenai sikap manusia including us! Ya. Kami pun manusia la. Manusia ni macam-macam jenis ragam ya. Pelik.

"Manusia memang pelik la"
"Kepelikan manusia semakin menjadi-jadi"
"Peliknyer manusia"

Aha! Ku pun tak tahu apa yang dimerepekkan. Namun, sesekali bila berfikir tentang manusia, ragam mereka dan sebagainya, ada kala manusia ini lucu, kelakar, lawak, dan pelik, aneh. Apa lagi? Ya. itulah manusia. Ada akal, hati dan perasaan. Semakin ramai orang yang kita kenali, semakin banyak la ragam orang yang kita jumpa. Berdasarkan pengalaman hidup aku, aku fikir manusia ni ada pelbagai jenis sikap. Antaranya :

i. Tak faham bahasa
Jenis ni susah betul nak handle. Aku cakap A, A la. Tapi, dia nak nak jugak B. Ish! Sabar je la.

ii. Bajet dia yang paling bagus dan sempurna.
Haa..jenis macam ini bagi aku lucu la. Hahaha...suka tengok mimik muka dia tatkala dia perasan sorang-sorang. Rasa nak capture je gambar dia masa tu. Huu...ku tempek masuk dalam paper pastu bagi makcik jual nasi lemak guna untuk bungkus nasi lemak. Ha..huu..

iii. Suka buat ayat pasrah.
Ni pulak jenis yang macam nak minta simpati, tapi macam nak jaga standard dia juga. Macam mana tu ? Erm..telinga ni cam lemah je kalau dengar orang buat ayat pasrah..kesian.. huu..

iv. Kena study dalam masa sehari. Mesti!
Ha...ini jenis yang sangat bagus. Ku salute. Dalam sehari, kalau dia tak study, dia tak boleh duduk diam. Mesti ada rasa yang tak kena. Fuuhh..bagus! So, dalam sehari, dia mesti kena study walaupun hanya beberapa helai page dapat di selak. Ku kagum.

v. Buat kerja lambat-lambat, slow-slow.
Huu..ini jenis buat kerja lambat. Makan lambat, mandi lama, jalan lambat. Adeh. Aku pulak yang naik rimas bila tengok orang macam tu. Aku jenis yang sebaliknya kot. Jadi, sebab itulah agaknya..hee..

vi. Memandang rendah terhadap orang lain.
Ya. Ini common. Kenapa pandang rendah kat orang lain? Perlu ke? Ke perasaan itu wujud dengan sendiri? Erk..Aku cukup bengang juga dengan golongan sebegini. [kadang-kadang. Mereka fikir merekalah yang terbaik dan paling terbaik!!!]

vii. Tak pandang kawan bila boyfriend ada depan mata.
Adeh. Macam megah sangat bila dah ada bf. Ke hulu ke hilir. Jumpa kawan pun buat2 tak kenal je. Nyampah jugak dengan golongan ini. Bila kena tinggal, baru terhegeh-hegeh nak cari kita. Mau bagi pau kaya sebijik baru taw!~

viii. Mahu pakai barangan berjenama, tapi tidak mampu malah suka pula meminjam-minjam.
Golongan ini ku pun hairan. Macam tak sedar diri pun ada. Kalau kurang berkemampuan nak pakai barangan berjenama, tak perlu la pakai. Kalau mampu, takpela. Ini kan sampai meminjam-minjam. Dahla tu, lambat pula dibayarnya. Kena minta, baru dia mahu bayar. Aduhai.

Ya..itulah manusia. Macam-macam karenah. Pening. Menarik. Unik. Pelik. Tapi, tak semua dapat aku ceritakan di sini. Banyak lagi rasanya jenis-jenis orang di luar sana. Lumrah kehidupan. Tak ada yang sempurna. Aku pun sama. Aku pun pelik. Kebosanan begini suka membuatku fikir yang bukan-bukan. Aishh..^^

P/s : Entry ini hanyalah untuk mengisi masa lapang aku yang tengah kebosanan di hujung minggu. Tidak berniat untuk tuju kepada sesiapa. Harap mengerti. Hehehe^^

22 comments:

ijechan said...

sokong2! ehe.

bila pergi tempat ramai orang, macam2 ragam leh tengok. =)

btw, salam kenal.

SizuKa said...

To : Ijechan
Ya. Tq. salam kenal. taking primary maths in UK? hebat.^^ hehe..i link to ur blog ;)

arJuNa jaLaNan said...

HAHHAHAHA.
berERTI toi ENTRY hang neyh..
tetiber ak terPK..
nk clasifikasikn ak neyh dlm grup ne ek???
ader CADANGAN?

HAHAHAHHAHAHHAHAHAHA~

SizuKa said...

To : ARJUNA JALANAN
Tq atas pujian entry e2..bererti kah?? aku merapu je lebih..aha!! kamu e2 dalam group yg lupa kwn bila dgn bf kot..haha..tp,kes hg ni ak classified dgn gf la..lupa ak trus noh...x patot toi la..mentang2 la awek dia cun dari aku...main boling pon x ajak aku ..aishh~

arJuNa jaLaNan said...

HAHAHHA.
maneer ader awek agg!
ak stil single lol!
haihh..
busy ngn keje2 kolej.
skrg dah abes.
lega..
ley la meluangkn mse ngn ko lak..
hahaha
wiken ni wtpe?
JOM3!!!
plan somting cpt..
HAHAHAHAH

SizuKa said...

To : arjuna jalanan
Adeh!! KONONNYE la xde aweks...single...acehh..yo! wiken ni??? hihiihi...ok je..^^ mana2???

fezaL Mohd said...

manusia biasa lar
bermacam2 ragamnya..

sokong gak statement anda itu.
kebanyakan

manusia lakukan.

SizuKa said...

To : Fezal
Salam kenal. ya. Tq kerna support that statement. mmg betul. Manusia ni macam ragamnya. ^^

Anonymous said...

*ku speechless*

tp nk komen gak. adakah aku tergolong dlm salah satu golongan tersebut? hurm

*ku tertanya2 sendirian*


::poppy suda blank::

SizuKa said...

To : Poppy
Huhu...ko? ermm....sizuka rasa xde dalam senarai tu...npe??? blank pas jwb ekonomi?? ahah!! kita serupa...;p

Anonymous said...

oh.. begitukah... kirim salam la ye kt cik nadiah.. mesti die tgh bosan skang

*ku bleh byangkn muke die. uhuh*


::poppy yg juga kebosanan::

SizuKa said...

To : poppy II
Aik?? ni poppy mana pulak ni...letak la nm lain..nak letak jugak sama dgn cik nadiah..huhu...

nnt ku smpikan slm poppy II ke poppy I...;p

Anonymous said...

saje nk suro ko kirim slm kt diri aku blk. hahahahaah. ko la ni. aja aku jd sengal


:poppy semakin tiada kerja:

SizuKa said...
This comment has been removed by the author.
SizuKa said...

To : poppy
aik? aku ke ajar ko jd sengal? ke ko mmmg sengal dr dulu lg...hihi...sjk pertemuan pertama kita..hahha..~

uit..ku mati2 ingat poppy II tu sumone else...cis...ko jugak upanya...mmg xde keje btul..hihi..bajet2 cik nadiah tu ramai peminat la ya..hhihi...tp,mmg sunggo pon! ramai peminat sgt...smpi xtaw nak pilih mn 1...hahahha^^

nisah said...

btulll...
manusia ni mmg pelik...
sbb 2 kadang2 rasa lucu...
huhuhu...
tp dlm blog ko aku tergolong dlm golongan org yg suke buat kerja lambat...
bkn pe...
heroin x suke gaduh2 siap awal beb...
walaupn lewat kerja berkualiti tau...
huhuhu...
nk gak bela diriku ini...
huhuhu...

SizuKa said...

To : NIsah
hahhaha...kelakar r ko ni..haa...mmg pon..yg aku sokong tu..ko mkn sgt lmbt...huhuhu..cermat betul dia makan..mmg x layak masuk pertandingan makan anjuran karnival kolej aku..konfem ko akan kalah..hahha...tp,klu suh mkn beradab ms kat meja makan pengantin nnt, konfem suami ko terkesima tgk ko mkn...cermat sgt!! hahah..^^[ gurau sj]

nisah said...

aduh...
ko ni sizuka...
aku makan lmbt bknnye pe...
krongkong aku kecil je...
jd x leh la makan cpt2...
nnt aku makan cpt2 ko juga yg susah sbb kne anta aku kat ospital kes kawan makan smpi tercekik...
hahahaha....
lgpn aku pompuan mlayu terakhir tau...
kne sopan santun skit...
huhuhu...

SizuKa said...

To : nisah
hahha...ek eleh..ada2 je...Perempuan melayu terakhir??? nnt p kls pakai kain batik k...^^

maksud makan laju tu bukan la gelojoh..cumanya...cepat mengunyah...hihi...eh,kerongkong manusia terdiri drpd pelbagai saiz ke?? ikut saiz badan ke?? aku bikin sama je semua..cuma saiz perut manusia je berbeza2..;p

nisah said...

ishhh...
ko ni gha...
percaya sgt ckp aku krongkong manusia ada saiz...
aku pn x tau ada saiz x utk krongkong...
aku main sebut je...

Anonymous said...

eceh. ku baru perasan. ade unsur2 penipuan dlm komen cik sizuka terhadap sy. kawan2, jgn terpedaya~~

*ku tak bersalah*

eyt. komen sapekah yg telah anda remove itu?

*ku tertanya2*

:poppy membela diri sendiri:

SizuKa said...

To : poppy
Acece...x mahu ngaku yer poppy...'cover line' kah?? hihi^^
yerla..yerla...i'm wrong..u r right!~

oh..komen tu aku yang removed...komen tu dr sizuka agknya..haha..;p

Related Posts with Thumbnails