:::ORANG-ORANG MANIS:::

Tuesday, September 29, 2009

::Mainan Budak Tadika::

Salam,

Dah agak ketinggalan kot nak cerita pasal rubik ni kan. Yang aku ni lak baru terkedek-kedek nak main rubik ni. Haha. Dulu tengok orang main je. Langsung tak pernah rasa nak ambik tau. Sekarang bukan main lagi. Pergi beraya rumah orang pon bawa rubik. Free free kena cop dengan kak and abang aku. Macam budak-budak. Pergi rumah orang pon bawa 'mainan'. Sunggo tak sangka rubik ni memang seronok main. Tambah-tambah kalau dapat solve dengan pantas. Agaga. Tapi kalau tak dapat solve, tension bukan main. Ngada je kan? Tunggu lepas exam, rasa macam mau beli rubik yang macam-macam bentuk ni. Kedai mana ha nak cari rubik banyak-banyak ni? Ada sesapa yang tau? (semangat mau cari!)


(rubik 3x3- satu satunya koleksi yang baru ada)


(rubik 4x4)

( rubik 5x5)


(rubik pentagon 12x12)


(rubik ball)


Yang ni tak tau nama. Apakah? Erk.

P/S : Ada orang kata rubik ni mainan budak tadika. Haiya.

18 comments:

^_s::a::s::a_^ said...

eh...menariknya rubik pentagon tu~
x penah jumpe pon..
sll jmp yg segi4 jew..
huhuhuhu...
try r cari kat kdai mainan..
kat mid, alamanda..yg kdai mainn besar2 tu..
myb ade...
hihihi..

*permainan rubik mengasah minda*

Cikgu Adham said...

salam... bagus mainan ni... kalau ada budak2 kecik mereka sepatutnya didedahkan dgn game ni dr awal untuk latih perkembangan intelektual...

::SizuKa:: said...

sasa :

ahha..mmg mengasah minda pon..hihi..sesuai utk perkembangan otak..mines ada tak ha? lama tak p mines.~ thanks bg cadangan ;)

::SizuKa:: said...

Cikgu Adham : salam..memang sesuai utk kanak2..tambah2 kalu kanak2 tu betul2 berminat nak belajar dan tak putus asa. Bila dah pandai main, rasa seronok sangat~

nisah said...

ooo sizuka...
ko mmg x abis2 aku tgk ngan rubik...
hehehhehe...
x pe ko mahirkan la dlu sume rubik 2...
nnt senang aku blaja free ngan ko jew...
huhuuhu...

Fakhrul Islami said...

cik jiha try carik rubik yg kosong kat tgh2... kat jepun ak tgk mcm2 jenis rubik ade... tp bleh tgk jela... tak beli pn... huhu... tak pandai main... :p

::SizuKa:: said...

nisah : takpe nisah, nanti dah habis exam, aku ajar ko main rubik ni..hehe (kalau berminat la...)

::SizuKa:: said...

fakhrus : takpe kirin, beli la 1 kat aku nnt. tahun dpn balik malaysia bagi kat aku. Hehe..leh aku main and ajarkan ko nnt. dlm youtube byk tunjuk mcm mn nak solve kan rubik. kalau berminat, mesti reti main nnt.

nizamsani said...

aku cukup tak reti main benda ni.

Fakhrul Islami said...

bnyak sangat masa ak terbuang nnt nk kne usah satu2... haha... ko le ajar ak nant... :p

::SizuKa:: said...

nizamsani : takpe nizam. belajar slow slow. lama-lama mesti reti. nampak susah. tapi sebenarnya mudah. =)

::SizuKa:: said...

Fakhrus : main la masa tak sibuk. takde la buang masa. agaga. contoh terbaik, main lepas exam ni. haha. aku bulan 11 baru leh main rubik puas-puas. yuhuuu~

syahbandar87 said...

hmm..bkn maenan bdk2 la..maen bdk dwsa ni.hehe..bknnye mdh nk bwt..lau slalu bkk internt and bkk youtube leh la blaja cane nk siapknan dngn cpt..hnya 5mnt jerk leh siap..tp de teknik jgk la
:)

::SizuKa:: said...

syahbandar87 : memang ada teknik nak main rubik ni. skill perlu ada. paling laju dapat buat dalam masa 2 minit 23 saat. tapi depends on keadaan rubik dan susunan yang telah diselerakkan. kalau senang selerak. cepat dapat solve. ok la. mainan budak dewasa. bukan tadika. haha..~

Alin said...

rubik bola tu alin suka!!!

comel ja. mcm senang acewahhhhhhh

awie said...

nak senang beli jer rubik same kaler..
siap sentiasa..
hahahahahha

::SizuKa:: said...

alin : hari tu gha dah jumpa dah rubik ball tu..tapi tak beli pon..tengok gitu je..skrang baru gedik2 nak p cari benda alah tu..ahhaaaa~

::SizuKa:: said...

awie cheng ho :

ohh...aku pernah jumpa yg semua sama je kaler dia..tu ha...DIGI punya rubik...hahah..kuning sokmo tauuu~

Related Posts with Thumbnails