:::ORANG-ORANG MANIS:::

Wednesday, September 30, 2009

::Industrial Trip to MAS Academy::

Salam,

Hari ni aku dan coursemate yang lain mengunjungi MAS Academy sempena lawatan industri untuk students Math final year. Thanks to them yang bekerja keras menjayakan program ini. Pendek kata, banyak ilmu yang aku dapat pada hari ni pasal MAS dan apa yang students Math boleh sumbangkan pada MAS. Rupanya ada juga peluang pekerjaan bagi students MATH untuk berkhidmat di MAS. Bila cakap pasal MAS, selalunya hanya terbayang steward, pilot and stewardess je. Haha. Mathematicians pon diperlukan sebenarnya. Kalau takde mathematicians, mungkin ada sebahagian kerja MAS tergendala dan penerbangan MAS tak de lah semaju seperti sekarang. Contohnya, nak estimate masa penerbangan, selang masa untuk penerbangan berlepas dan sebagainya. Jom layan gambar.

[ Entrance of MAS Academy ]



[ Sebahagian aircraft model yang MAS guna. Antaranya, Airbus A330-300, Boeing 737-400 dan Fokker F27]


[ penerbangan untuk seat economic class]

Secara tak langsung, dapat juga aku tahu macam mana steward and stewardess training before diterap masuk untuk berkhidmat. Cara nak berjalan, nak serve makanan, nak mekap dan safety training sekali pon kena belajar. And they have to pass all these things. Kalau tak, kena repeat. Agaga. Macam exam kat universiti la.

P/S : Teringin nak travel somewhere dengan seat business class. Ouhh~

9 comments:

awie said...

semoga ko dpt dok seat tuh dlm mse yg terdekat nih...

wiiii~~~~~~~~~

nisah said...

la gha td kn dah travel...
cuma x gerak2 jew aeroplane 2...
hhuhuhuhuhu...

Fakhrul Islami said...

cik jiha... better ko try gold class huhu... aku naek kapal time nak trun je dpt tgk seat tmpat gold class huhu... mmg best giler la seat tu... dah mcm sofa kat rumah haha...

::SizuKa:: said...

awie : uhuhh...insyaAllah...=)

nisah : hoho..its not dalam alam reality...sebab tak nampak awan lagi..haha...tapi siyes best sgt!

::SizuKa:: said...

FAKHRUS: seat business class pon x tercapai lagi..apatah lg gold class..hihi..tunggu la nanti. dah keje nanti. ada duit, leh la travel naek 1 1..=):)

Fakhrul Islami said...

hoho... ke mana destinasi pertama???

::SizuKa:: said...

fakhrus : trip to sabah again at the end of this year...jom2...~


zoom in sabah...agaga..;)

Fakhrul Islami said...

trip to jepun le... haha.. :p

::SizuKa:: said...

fakhrus : urmm..kalau bos mau support p sana..dah lama p tau! haha...

xpela,,ada rezki, kelak pasti cik jiha smpi sana..tunggu u final year..insyaAllah jejak kot ke sana..hehe..

Related Posts with Thumbnails