:::ORANG-ORANG MANIS:::

Monday, January 4, 2010

::Big Smile ;)::

Salam,

2 kali Jumaat cuti berturut-turut benar-benar bosan. Since kewangan yang tak mengizinkan, tak dapatlah aku nak join YES bersama budak-budak yang girang mendapat duit PT. Takpelah. Terkebil-kebil je la tengok diorang shoping sana sini. Ada kawan yang 'smawa' kasi pinjam duit, tapi takpelah. Aku masih boleh survive. Hehe. Thanks atas 'smawa' itu.

Pernah aku call mak untuk beritahu hal ini, dengan harapan beliau akan menyumbang 'beberapa keping' kepada aku. Namun, ternyata feedback mak amat mengecewakan aku. Haha. Aku cakap :

"Mak, tak berapa ada duit la sekarang ni. JPA lambat lagi nak masuk."

Dan, mak balas :

"Baguslah. Tu yang mak nak dengar."

Disambung pula dengan cakap abang :

"Dik oii..posa la tiap-tiap hari duk sana."

Ouh. Hampa tak terkata. Aku kata :

"Takpelah mak kalau mak cakap macam tu. Pandai-pandai la adik nak hidup. Huu"

Lepas cakap dengan mak, aku mula buat calculation dan bajet untuk survive hidup dengan berbekalkan beberapa nilai yang berbaki dalam bank. Masa ini, bila orang makan Pizza or McD, baru aku rasa. 'Ouh, kayanya mereka'. Haha. Giler tak pernah rasa tahap macam ni. Duit dalam simpanan lain ada, cuma aku malas nak bawa keluar since dah masuk tahun baru ni. Hehe. Sengal je.

And, good newsnya..pagi ini mak kirimkan duit kepada aku melalui abang yang mula kerja di KL semula pada hari ini. 4 Jan 2010. Ouh, big smile tak terkata pagi ini. Lantas, aku call mak dan ucapkan terima kasih banyak-banyak. Haha. (Mak buat trick kat aku je before ni. Mesti dia ingat aku nangis. Hehe)

P/S : Mula belajar menghargai duit yang orang bagi. Jangan lupa daratan. Enjoy ingat sama masa depan. (pengajaran buat aku. huhu)

PP/S : 'Smawa' is pelawa.

PPP/S : Last sem ni kena kurangkan balik kampung dan kurangkan belanja. Itu pesan mak. Ouh, mampukah???

12 comments:

ini q i L L said...

mak tak nak manje kan anak ngn duet sgt kut. ;)

Misz SeroJa said...

biasalah 2..
mak kita kalo ckp cm2..sajeje..
tp x smpai hati kot kalo nak wat anak cm2..hee
congrates kerana anda mampu tersnyum hari ini..;p

^_s:a:s:a_^ said...

hati seorang ibu....
yang suka bergurau....
hahaha

Fathi Adha said...

bagusnya ada mak mcm tu...
buat anak dia pk yg duit itu bernilai dan perlu dihargai...


P/S : Mula belajar menghargai duit yang orang bagi. Jangan lupa daratan. Enjoy ingat sama masa depan. (pengajaran buat aku. huhu)

sy suke yg nie... :)

ber_uwang said...

mak memang segala nya..

nisah said...

mak ko saje je ckp mcm 2...
tp hati dia sedih bila dgr anak dia dlm masalah...
jgn risau...
mak paling memahami...
hargai ibu anda...
hehehhe..:>

::SizuKa:: said...

ini Qill :

ya. memang tepat sekali. dia suka main acah-acah. tak nak bagi manja terlebih. hehe ;p

Misz Seroja :

kalau boleh, tiap2 hari sy mahu senyum. macam anda ;)

SASA :

mak aku suka bergurau. sejak masuk 2010 ni. azam baru kot ;-)

Fathi Adha :

ouh. duit susah nak cari, senang nak habiskan. itu yg mak selalu cakap kalau time nak bagi extra money. ekeke. ya ya. P/S itu sgt bermakna. ;)

Uncle : mum is everything. uncle, b strong!

::SizuKa:: said...

Nisah :

hargai mak ko juga. jangan bagi Darcy rampas kebahagiaan antara ko dan mak ko tau. ehehe. Syg Darcy baik-baik. for this sem only! lepas tu, ucap BYE-BYE. hihi ;p

syahbandar87 said...

betul2..bak2 kata pepatah berjimat cermat amalan student.hehe

::SizuKa:: said...

syahbandar87 :

hehe. sekarang memang kena jimat. tamau dah boros macam dulu. hee~

Firol said...

belajar urus duit...cukup dan yg penting byk bersyukur daripada siapa duit tu datang...DIA bagi sama rata

::SizuKa:: said...

Firol : SYUKUR selalu. ;)

Related Posts with Thumbnails