:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, March 27, 2009

::Logik tak?::

Salam,

*******************************************************************

Ada 3 orang member kamcing pergi bercuti di Pulau Tioman. Sampai kat sana, mereka pun pergi la cari resort tempat persantaian mereka untuk semalam. Fikir punya fikir...last-last dapat la satu resort yang sewanya cuma RM30 satu malam.

Since mereka ini member kamcing gila-gila, mereka pakat nak sewa satu bilik aje dan tanpa banyak soal, masing-masing keluarkan seorang RM10. Kira 3 orang, cukup lah RM30. So bila dapat kunci je, mereka terus pergi ke bilik.
Lepas mereka blah pergi bilik, minah cun kat front office itu baru teringat yang sekarang ini resort dia tengah buat promotion. So, satu bilik cuma RM25 aje.

Minah ini pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 orang itu. On the way nak pulangkan duit itu, si bell boy ni terfikir yang duit belen ada RM5. Mamat tu ada 3 orang. Camna nak bagi duit tu sama rata kat mereka?? Fikir punya fikir, last-last mamat ni dapat idea. Dia pulangkan seorang RM1 kat mamat itu. Then belen lagi RM2. Dia ambik buat beli jajan.

Maknanya, mamat 3 orang tu cuma bayar duit chalet seorang RM9. Total mereka bayar adalah RM9.00 x 3=RM27. Mamat bell boy tu ambik RM2. So total semua sekali RM27 + RM2 =RM29.
Persoalannya...

Mana pergi lagi seringgit....?????????????

******************************************************************************

6 comments:

Afterlife said...

salam..

agak memeningkan soklan tu..
walaupun dri ini bkn bdak math tp ttp ign mencuba menjawabnya..

act,stu kesilapan berlaku kerana cik sizuka cuba menjumlahkn nilai yg di byr oleh 3 org tu..

first,harga sewa 30..den ad promotion jd 25..so balance dapat blk kat 3 org kwn tu sringgit sorg..2 rggt dpt kat bell boy..

apbila cba menjumlaknya smula, ia spatutnya mcm ni..9X3=27
27-2=25

hal ini kerana jumlah yang diterima oleh hotel itu cma 25 dan bukanya 30..so tidak ada soal seringgit telah hilang..cik sizuka still pening?;p

SizuKa said...

To : Afterlife
Wslm

Aha! itulah. aku fikir soalan tu macam tak betul . Sebab tu aku tanya 'logik tak?'..hihi..

Sebenarnya, soalan ini bukan aku yang reka. Ada hamba Allah yang tanya kat aku masa zaman dulu kala. Hee..

Betul la tu. Actually. tak timbul pun soal 'mana lagi pergi seringgit??' ...huuu...ku rasa la mcam tu..^^

Anonymous said...

hahaha. apsal aku blur haaa??
lg susa dr proving ni
*ku garu2 kepala*

:poppy sentiasa:

SizuKa said...

To : poppy
Haha..ada unsur-unsur tricky dalam soalan tu..putar belit. Aku rasa soalan tu tak betul sebenarnya. Sebab tu ko rasa lagi susah dari proving..huhu^^

Efiris said...

Itu teka teki zaman sekolah saya la. Tank sangka muncul lagi. By the way, soalan tu tak betul dan memang situasi tu pun impossible untuk berlaku...kih3...

SizuKa said...

To : Efiris
Hehe...memang soalan tu tak betul. My cousin give me to answer. At first, memang keliru dengan soalan tu. Baca banyak kali baru taw soalan tu SEMEMANGNYA tak betul. Tah sapa yang create...mesti dia pun tak betul. HAha..^^

Related Posts with Thumbnails