:::ORANG-ORANG MANIS:::

Monday, April 27, 2009

::Benci Bila Begini::

Salam,



[ ini namanya 'Croqutte' ]

Benci bila begini :

Kes 1 : Bila exam dah lepas, masih ingat-ingat lagi apa yang dijawab tadi. Bila cek semula dalam nota, kita salah jawab rupanya. Geram betul. Sedangkan sebelum exam, dah banyak kali study bab tu. Siap hafal-hafal lagi. Bila exam, putus fius kejap. Jadi konfius. Jawab yang salah. Apa nak jadi la?!

Kes 2 : Hidup dalam kepura-puraan untuk kebaikan orang lain. Diri sendiri terkial-kial menanggung perasaan hipokrit semata-mata untuk menenangkan hati pihak lain. Pendek kata, akibat kesian kat orang lain, hati sendiri yang merana. Ini kes ikhlas atau tidak? Diri sendiri perlu bijak handle if it happen. Tepuk dada tanya la diri sendiri, kan?

Kes 3 : Barang hilang, jenuh(puas) cari! Tapi, tak jumpa-jumpa. Sedangkan baru je pegang sat-sat(sebentar) tadi. Bila nak ingat balik flow what we'd done tadi, boleh pula lupa part tu..aiseh...akhirnya, tension sebab nak cari barang je. Bila dah jumpa, ketuk kepala sendiri sambil berkata ' nyanyuk betul aku ni'! Aishhh..

Kes 4 : Kes ini selalu aku alami. Lenguh seluruh badan! Sampai tak boleh study dibuatnya. Geram betul. Part-part yang selalunya lenguh ={ leher, jari, lengan, pinggang, lutut dan kaki.} Macam dah berusia pula rasanya. Kawan-kawan yang seiring sejalan dengan aku tahu la apa yang selalu terjadi each time badan aku lenguh especially part 'lengan'. Satu condition yang sunyi macam PTSL bergegar dengan 'kruk krap' tulang aku. ( 'Eh, iye?')

Kes 5 : Dipulaukan oleh kawan baik hanya kerana seorang lelaki. Apa kes? Lumrah manusia kan (kot). Kadang-kadang kawan sendiri pun nak tikam kita hanya kerna cemburu buta yang kronik. Tak boleh diubati oleh Doktor Pakar Mata lagi rasanya. Kita jadi mangsa keadaan. Perempuan tak perlu bergaduh sesama sendiri hanya kerana seorang lelaki. Itu namanya hanya membuang karen sahaja, ok?

Kesimpulan : Kelima-lima kes di atas pernah terjadi ke atas diri aku. ( agak poyo je )


P/S : Semalam dapat makan 'Croquette' buatan Mr M. Sedap even quite oily! Tak sangka kamu pandai masak ^^.

14 comments:

nisah said...

ohhh cik sizuka...
huhuhuhu....
nasib la aku cepat hilang ingatan lps exam...
lps exam aku pn dah lupa soklan n jwapan...
alhamdulillah...
2 la kalu kt teringatkan jwapan kt mmg aku pn slalu makan hati sbb x dpt jwap ngan betul...
sedih....

huhuhuhu...
tp yg pasti aku x kn lupakan ko pasal sorang laki je...
sbb sorang laki putus kawan mmg x munasabah...
huhuhuhuhu...

ko saba je la ngan sume prangai kwn2 ko...
tp jgn la saba sgt...
kt sbg manusia ada tahap kesabarannya...
kalau perlu letupkan kesabaran 2 ko letup je...
hehehehe...

aku pn x tau apa yg aku mengarut kat blog ko...
biul lps jwap exam kot...
huhuuhuu...

Wan Salleh said...

makanya lpas jwb jgn check jwapan..
kang mula la tpikir2..
hee..

Afterlife said...

kes 1: learn from yesterday mistake..do ur best for today..have hope for tommorow..

kes 2: hmm..klu ak..better play safe..tp pentingkan dr sket yek cik sizuka..jgn sbb jga hati org kta sik tersiksa je kan..

kes 3: kadang2 ak jd camtu gak..ntah knp..sbb tak rsa kpentinganya until kta kehilangannya..huhu

kes 4: ku dgr ura2 mengatakan jgn sik letup2 tulang..entah btul ke istilah tu..sbb nya ley jd sakit sendi..klu x silap la

kes 5: isyh..klu kwn baek mcm 2..2 kwn baek ke?ke kwn baek time senang jek..renung2 kmbali sape yg kta kwn..

kesimpulan: hope hidup cik sizuka makin indah n bahagia d hari2 mendatang..amin..=)

zeiDa said...

ait,,hehe
aku akan sdih kalo gaduh hanya sbb laki je..huhu
hopefully xkan berlaku dalam persahabtan kita..
gudluck 4 next paper..:p

SizuKa said...

To : Nisah
Aku pun nak jadi mcm ko la...cepat hilang ingatan lepas jawab exam..kan senang? tak yah fikir lagi kan..^^

To : Wan Salleh
Ada petua nak hilangkan situation tu? ;p

To : Afterlife
Aih..rajin bebeno komen 1 1 kes...huhu..Tq!
tak sakit bila letup, tapi jadi habit..Doktor tak tau apa penyakit aku..katanya...keturunan..tah la betul ke tak...

To : Zeida
Sape lelaki yang perlu kita gaduh z? Takde kan? Hihihi...itu kisah lama aku. dah settle dan tak nak berulang. same goes to you...all the best dear!^^

tedy guard said...

hmm...pasal kes bunyi bunyi tu ak x leh komen la kn..da dgr ngan telinga sendiri...seram jugak...hehe..

bab kwn gaduh pasal laki..ak anti skit la..kalau gaduh pasal suami..ak leh terima...hehe..

terpikir soalan pas exam?...
ak redha dgn ketentuannya...
mungkin ak yg tak bnyk berusaha..
atau Dia mahu menduga n menguji keimanku..setiap org ad rezeki masing-masing...
Dia tidak akn menganiayai org yg mengingatiNya...

tabahkan hati sizuka...
(^_^)..

p/s:org baik selalu dicemburui..huhu...ingt tu j..senang hati..heee..

salam syg from cik tedy..

MOHD NOR SYAFIQ BIN ABDUL MAJID said...

uih.. nk biskut tuh.. pe nama tah.. nmpk mcm sedap.. hehe..

eh2.. luper lak.. cool cik sizuka..
mimpikan sesuatu yg indah utk tiap saat yg mendatang.. ;)

kdg2 kita perlu berangan, baru lah bley berjaya.. tp jgn over berangan lak! :)

"tepuk dada, anda akan sakit, so.. think deeply"

SizuKa said...

To : Miss Tedy
No point bergadoh sesama kaum sendiri hanya kerna laki..suami? Diterima..huhu..Thax 4 remind me..Allah takkan menganiayai orang yang selalu ingat kepadaNya..;)

To : Syafiq
Itu sejenis kuih..ejaan 'Croquette'..sebut ' krokuet'..dalamnya ada isi kentang dan hirisan ayam daging..luarnya diselaputi dgn bako ke pe tah nama dia..mmg sedap tambah2 makan lepas goreng..rangup! (lebih kurang macam 'begedil')
betul jugak...tepuk dada..kita yang sakit..how deep we have to think Mr Syafiq?? ;p

bakheet said...

banyak kes btol anda nih. hahaha.
tp kalu tengok balik, ramai je kan yg ambil berat tentang anda. komen2 pnjang berjela2 yg berupa nasihat belaka.

best x ramai org ambik berat? hehe.

zeiDa said...

lupa plak...
ko hutang ngn aku ag pasal sape mr m..
hehehe:p

Anonymous said...

hahaha. mr.M ke? apsal jadi M? mcm xde kena mengena je.

cik sizuka hutang sy cerita untuk kelima-lima kes tu ye. nanti sy tuntut kalo jumpe anda
*ku suka jage tepi kain org. hihi*

*poppy menanti bile berakhirnya exam:

SizuKa said...

To : Bakheet
Best! Itu tanda ramai orang sayang kat kita kot..ahaks!^^

To : Zeida
After exam la aku cite..banyak betul hutang ni nak kena bayar pas exam kan..hihi...;p

To : Poppy
Mr M la sebab nama depan dia start dengan M..hak2...nanti la pas exam...gebang-gebang...borak-borak..aaahhhhhh....tak sabarnya rasa!!....

ije said...

eyh betul la.. asyik lenguh je. dah hidup single, kena la urut sendiri. uhu.

mgu lepas start minum anlene. kurang sket lenguh badan. penat kot~ tah la.

SizuKa said...

To ; ijechan
dah lama tak minum anlene. selalu minum dutchlady. susu anlene dapat telan separuh je..;p

Related Posts with Thumbnails