:::ORANG-ORANG MANIS:::

Tuesday, May 5, 2009

::Susah Nak Ramal::

Salam,

Macam mana kita nak berdepan dengan orang yang susah nak ramal perangai dia ni. Pendek kata, unpredictable. Hari ni cenggini. Esok lusa cenggitu pulak. Kita sendiri yang rapat dengan dia pun tak dapat nak agak perangai sebenar dia. Tambahan lagi, kalau dapat suami atau isteri sendiri cenggitu. Unpredictable. Parah!~

Ok la. Disebabkan aku tengah bosan teramat sekarang, idea merapu-rapu mula merebak. Kita andaikan ( assume) :
Si 'A' adalah lelaki.
Si 'B' adalah perempuan.

Cinta mereka bermula sejak pertemuan pertama di Sungai Bahagia (andaikan wujud). Terlanggar bahu secara tak sengaja ketika mahu parking kereta. (andaikan berlaku). Ok. Akibat insiden tu, mereka berkenalan secara tak langsung. Bermula dengan mesej, kawan, bersahabat dan akhirnya..mereka bercinta. OK. Fine. Lihat apa yang berlaku seterusnya.

Fasa 1~
Dulu, sejak mula-mula kenal, bukan main lagi si 'A' caring dekat si 'B'. Everyday mesej. Call tiap-tiap malam. Pagi, petang, siang dan malam asyik berhubung. Si 'B' mestilah suka kan sebab ada orang care sangat kat dia. Masa tu, si 'B' masih muda. Layan je.

Fasa 2~
Selang beberapa bulan, si 'B' nampak si 'A' sudah mula berubah. Kalau dulu, pagi-pagi wish morning. Now, morning pun dah babai. Night je yang muncul. Si 'A' sudah mula bagi macam-macam alasan. Konon, dia tak bersalah. Keadaan sekeliling buat dia salah tindakan. Meaning mengabaikan sedikit si 'B' sebab sibuk. Ok. Si 'B' faham. Dia terima.

Fasa 3~
Genap 2 tahun, si 'A' semakin teruk layan si 'B'. Dia buat macam si 'B' ni macam barang mainan. Nak, ambik. Tak nak, lempar buang jauh-jauh. Huh! Si 'B' geram. Tapi, takpe. Si 'B' sabar. Sayang punya pasal.

Fasa 4~
Akhirnya, memang dah nampak goyah. Si 'A' minta putus. Takpe. Si 'B' redha. Ada hikmahnya. Namun, dalam hati dia, pedih dan pedas macam makan cili padi gred A gitu! Huh. Enough. Si 'B' dah penat layan perasaan sedih. Dia nak happy ja. Macam happy.com.

Fasa 5~
Sekarang si 'B' rasa gembira dengan hidup dia. Dia tahu kebahagiaan akan muncul juga dalam hidup dia someday. Anyway, life must go on, rite?


Kesimpulan : Lelaki (si 'A') tu yang unpredictable. Susah nak ramal perangai dia. Dulu cakap sayang bukan main. Sekarang?? Huu. Wassalam je la. Si 'B' semakin berhati-hati dengan cakap lelaki. Dia semakin sukar mempercayai kata lelaki walau ayat-ayat lelaki tu manis macam madu + susu pekat manis + gula Prai= Melebihi dos yang diperlukan^^

P/S : Pengalaman si 'B' dan kawan-kawan banyak memberi pengajaran kepada penulis. ;p

8 comments:

Afterlife said...

hmm..pandangan ak sbg sorg laki..not that si A tu unpredictable..dh byk kes ak tgk cmtu..act..si A tu dh boring ngan si B..dats y jd cmtu..bla dh boring..cinta mkn pudar..laz2 si B yg merana..sbg seorg ahli kimia tak bertauliah ak simpulkan si A jenis yg..

rate of reaction:[love]/[time]

makin bertambah masa, love mkn berkurang..lol

SizuKa said...

To : Afterlife
Hmm...acceptable jugak. Tapi, tu pandangan bagi seorang lelaki. Bagi seorang perempuan lak, kalau dah rasa cepat sgt bosan, baik tak yah bagi harapan setinggi gunung, seluas lautan pada pompuan tu. he makes that gurl benci dgn kata2 laki. Mybe jugak that gurl pernah buat kesilapan smsa mereka berkawan.(andaikan) sbb manusia ni bukan sempurna 100%, rite? hehe.

But, most cases aku tgk pun mcm ni..jadi kat kwn2 aku. dah bleh agak janji2 lelaki. ;p

konklusinya : aku xnak cari laki yang macam si A. Nanti hidup aku merana. lol

pendapat : kena amalkan give and take. luv makin bertambah even dah berusia kelak. Hehe..;)

Anonymous said...

hoho..izinkan saya memberitahu dari sudut psikologi..

sesuatu perhubungan itu akan menempuh tahap 'pembosanan' antara tahun 2 hingga 3 sebuah perkenalan. Pasangan yang sudah berkahwin turut mengalaminya. Mereka mula berasa dingin tetapi dengan tanggungjawab yang ada mereka meneruskan perhubungan itu.Disitulah 'cinta' diuji...hoho

Tetapi malangnya, kebanyakkan kes hari ini berlaku di luar skop perkahwinan. Sebab itulah biasanya sesuatu perhubungan biasanya dapat bertahan 2-3 tahun.

Sekadar contoh, cuba renung kawan-kawan kita yang bercinta di matrix, adakah mereka masih bersama sekarang? Mungkin ada, tetapi kebanykkan dah gagal...


PS:Mengikut kata salah seorang motivator cinta, kahwin sebelum proses itu berlaku.Means, dalam masa 3 tahun.haha

Sekadar perkongsian sahaja.. :-)

SizuKa said...

To : Anonymous. (dr inspirasi??)
Oh ya. Mungkin benar tahap pembosanan itu akan wujud. Tak dinafikan. Tapi, even dah kahwin pun akan jemu kah?? (ku tak ngerti)

Tengah renung kwn2 yg bercinta kat matrik ketika ini. Hmm.. ada yang kekal. ada yang x. betul.!

thax atas pendapat anda. Sy rs anda seorang lelaki based on cara anda komen. hihi..

tedy guard said...

cinta itu indah..kata org la..
bg aku...x kot..hehe

ramai yg mencari cinta sejati..
namun yg sering ditemui..
cinta yg biasa, mudah rapuh, goyah, x tahan dilambung badai..

masih adakah cinta sejati?
makin lama hidup dimakan waktu..
makin bertambah rasa sayang..
emm...moga kite sama-same menemuinya..

Anonymous said...

hahaha. cik sizuka bijak meneka. sy pun rase tekaan anda betul (^^)

mengikut pndapat saya la, saya setuju dgn afterlife. makhluk A tu bukan unpredictable. dah predict da pun die cenggitu. da bosan, mcm2alasan. pastu nnt die repeat balik dr fasa 1 smpai fasa last dekat si perempuan C, D dan seterusnya(andaikan wujud). semua pn camtu.. ayat-ayat pun die collect.. nanti senang die nak repeat kt perempuan C, D dan seterusnya. "copy paste je nanti" kata A di dalam hati..
so, proven! tu sume kes yg da di predict, kan kan??

*teka sape yg mengomen ni*

:TQM (Total Quality Management):

Afterlife said...

wah..ada yg bsetuju ngan ak..haha..
mmg ada yg pas kawen pon jemu..klu x xkan ada perceraian..cinta bgai nak rak b4 kawen tp kawen stahun dua, dh cerai..mmg smua perhubungan cmtu..ada msa akan rsa bosan..mb sblah pihak jd cmtu or dua2 blah cmtu..cinta yg btul sjati n akan berthan bila dpt atasi fasa ini..

give and take..ak stuju ngan pendapat tu..tp dua2 blah pihak kena cmtu la..klu sblah pihak je, hbs ar..ada sorg kwn ku yg ak respek,dr form 3 until now still ngan awek dia yg sama..alasan dia stia stu je..dia nk kawen ngan awek dia..so cri la someone yg btul2 nk kawen ngan kta..2 ckp kwn ak la..huhu

SizuKa said...

To : Teddy
Cinta kepada Allah adalah cinta yang sejati. Kekal abadi.

Cinta itu indah bila ia betul2 berada di jalan yang betul. Ceh. Aku malas nak buat ayat2 jiwang di sini. takut ada yang muntah nanti.

*masing2 ada pendapat masing2*

To: TQM
Pendapat anda acceptable juga. MOST laki memang expert copy paste ayat2 cinta ni. Tapi, itu untuk laki yang playboy. Bagi laki yang setia, even setia, tapi ada yang bersikap begini. UNpredictable. Betul. Ada kawan penulis dah pernah jumpa laki type macam ni.

To : Afterlife
Tak semestinya perceraian berlaku kerna BOSAN. Saya ulang. Tak semestinya,ok? Kalu sume cerai sebab bosan, baik x yah kawin. Bila dah kawin, kena la tau tanggungjawab masing2. ADa orang yang kawin suka2, tapi xtaw maksud sebenar kawin. Mak ayah kita kekal sahaja, bukan? Semua kerna tanggungjawab dan kerna kita(anak2)..

Memang dua2 pihak kena amalkan give and take. KLu sebelah pihak je, no point la..so, kalau nak kawin nanti, carilah someone yg benar2 anda rasa anda memang nak kawin dgn dia, ok? ikut kata kawan anda. Hope mereka kekal ke jinjang pelamin. Said to them..HEBAT (dapat kekal, mungkin itu jodoh mereka)!~

Related Posts with Thumbnails