:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, May 1, 2009

::Why WOMEN are so special?::

Salam,

Mengapa WANITA sangat Istimewa???

****************************************************************

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
"..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pergi dapur nak tutup tingkap dapur. Nanti masuk pulak lipas. Leceh pulak nanti. Dah tu, ada pulak rice cooker dalam sink. Rendam lepas makan tadi. Basuh jap. Susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi. Check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti. Malam anak nak susu. Memang dah kering pun flusk ni, jerang la air.

Sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong. Salin la gula. Check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok. Nasib baik ada lagi. Ishh..ni lauk bila ni.? semalam? Dah beku dah. Basuh la kejap. Pergi yard. Masukkan baju kotor dalam mesin basuh. Penat dah ni. Esok je la basuh. Sidai kain lap je lah. Tik...bunyi air dah masak. Salin air dalam flusk. Ok. Settle.

Baru teringat tak solat lagi. On the way nak g bilik, papa tengok tv lagi. Nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska. Check. Baju 2 pasang, towel. Towel kecik untuk selsema. Calamine lotion untuk sapu ruam. Pampers 4 keping. Alamak! Terlupa pulak masukkan botol. Basuh botol jap. Ok, Settle.

Ternampak pulak beg pergi keje. Emm..esok nak pakai beg polo coklat lah, asyik-asyik pakai beg hitam ni je. Salin jap barang-barang masuk dalam beg
coklat. Cek semua 6 poket beg. Takut la tertinggal apa-apa. Leceh pulak. Selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti. Ishhh..sempit la beg ni. Hangin je. Nak kena beli beg baru ni. Rasanya 25 hb ni Sogo sale nih. Mana flyers tadi ek...ha ni dia. Ok. Catit jap kat yellow sticker. Nanti lupa. Ok. Settle.

Tetiba dengar suara papa...
"U buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."
"Yelah nak tido la ni..nak solat jap..."
Masuk toilet. Buat apa-apa yang patut. Cuci muka dulu. 2 jenis lak tu. Adoi..gosok gigi. Solat. Pakai toner. Pakai treatment cream. Nak lawa and maintain punya pasal lah ni. Nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4
pulak...huhuhuhu...Buka almari. Emmm...pakai baju ungu ni lah esok. Gosok
kejap. Check baju papa. Baju papa pun kena gosok jugak
ni.

Kat bilik belakang. La..napa komputer ni tak tutup ni. Gelas kopi pun ada lagi.
Dah bersemut dah. Ishhh . Pergi dapur, basuh, sambung gosok baju. Gantung elok-elok. Kemaskan baju gantung-gantung. Masukkan seluar papa yang
dah kotor dalam tempat kotor. Ok. Settle. Dengar suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..Dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha. Lupa dah 3 hari tak siram. Ok, siram jap. Check jap pintu ni. Sah tak kunci lagi. Grill pun tak tutup. Ni kalau tak check ni, senang-senang je mat indon masuk rompak umah aku. Buka lampu luar. Ni mainan ni sepah-sepah. Masukkan la dalam bakul mainan budak ni. Banyaknya...sampai bawah meja makan pun ada. Adoi....ok dah. Settle.

Ok. Dah boleh baring. Adoi sakitnya pinggang. Cium si comel ni kejap. Selimutkan dia. La..napa basah ni. Emm, tukar la pampers ni. Tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la. Nanti pergi Sogo 25 hb ni beli la skali. Ok sayang tido k. Kalau boleh jangan la bangun tengah malam ni eh. Tido sampai pagi k. Good nite. Sweet dreams. ^^
Aaahh...sedapnya dapat baring. Mana pulak lotion sapu kurus aku nih. Ha, ni dia ..sambil sapu lotion kurus. Setkan alarm. Setkan program kerja esok. Pagi pukul 9.30 ade meeting. Ahh...boring...panas pulak lotion nih. Dah la...emm..sedapnya lelapkan
mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezeki MU hari ini...mohon keberkatan dari mu Ya Allah...

Papa pun bangun tutup tv.....
"...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...
selang seminit. Dengar suara papa berkeruh. Dah agak dah....

***************************************************************

So? Apa yang peliknya??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama? SEBAB ADA BANYAK KERJA NAK KENA BUAT. Tak kira la wanita berkerjaya atau suri rumah. Setiap wanita adalah istimewa dengan cara mereka sendiri. Kalau lelaki mengakui kebenaran ini. Hormat dah hargailah mereka. Untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari.

P/S : Cerita ini bukan rekaan aku. Somebody sent to me through emel. Pendek kata, copy paste^^

10 comments:

nisah said...

ko napa gha...
msti bosan giler ni...
hehehehhe...

wanita istemewa sbb stiap kelembutan dlm dirinya terserlah walaupun luaran nmpk kasar...
hehhehehe...

ije said...

=D

pengorbanan yang tiada penghujung~

SizuKa said...

To : Nisah
ya..ya..aku memang bosan gler hari ni! keje online je...tak tau nak study bisnes cmna...serabut!~

To : ije
yup! stuju!~

tedy guard said...

ak pernah bc story ni kat intenet..
teringat kat mak ak..
tu la keistimewaan wanita..
xde wanita...
serabut la hidup laki..huhu

zeiDa said...

yup wanita mmg istimewa...
sbb 2la ada kata2 la kalo x silap...disebalik kjayaan stiap laki pasti ada wanita yg mnyokong dibelakangnya..
so kpada lelaki hargailah wanita yg mnjadi suri hidupmu..(^_^)

acHap d LoNe ranGer said...

wuu..
ttbe trigt kt mak aku..
mak~

Lin said...

smua yg ditulis ade benar-sebenar benarnya.
terharu lak bce.
slama ni xrealize pn sbyk tu pngorbanan diorg.

wlaupn copy paste,bgus la sbb share2 ngn smua org kt sni. hehehe.

DilOt said...

ya...dilot sokong..wanita mmg begitu istimewa..

SizuKa said...

To : Tedy
Betul. lelaki dan wanita saling melengkapi antara satu sama lain dalam hidup ini. tanpa mak ko, x wujudlah ko wahai si tedy..hehe..

To: zeida
ko kena ckp mcm tu kat nobita...;p

TO : Achap
acap anak mak! hoho..;p

TO : Lin
hehe..akak bukan sehebat itu mahu rekacipta crita begitu.hehe...tu copy paste..at least dpt sharing,kan? betul3.. ;p

To : Dilot
Stuju.^^

3.F.F.4 said...

pnh dpt emel ni gak
sgt kreatif & bermakne ;)

Related Posts with Thumbnails