:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, July 17, 2009

::Sunggo Tak Patut::

Salam,

Aku baru pulang dari Low Yat and Times. Sunggo penat la naik public transport ni tambah-tambah kalau orang ramai. Plus delay lagi. Aiyo..enough la..yang penting aku dan barang2 berharga aku selamat dari penculik, penyagak, penyeluk saku dan yang sekutu dengannya.

[ Kejadian hari ini ]

On the way
pulang ke UKM, stop at food court KL sentral for a while. (isi perut). Just order laksa Penang + jus carrot susu coz dah lama aku tak makan laksa. Hampir suku aku makan, tetiba aku nampak something dalam mangkuk aku tu. Kecewa tak terkata dow! Ini bukan kedai mamak la. Aiyo! Please la! Tak patut betul la. At last, aku tinggalkan je. Malas nak kecoh-kecoh.



Then, another thing yang tak patut tu bila ada la segelintir mamat-mamat ni smoking at area no smoking. Elo? Tak reti baca notis ke. Dah di 'reserved' tempat yang open smoking, pergi je la melepak situ. Geram betul la. Laksa 'buat hal'+ smoker lagi. Memang terbantut selera aku. Sabar je la.

Cakap pasal smoker ni, aku pon hairan la. Tahla. Tersangat hairan. Tambah-tambah bila tengok ada bapak-bapak muda yang smoking sambil mendukung anak kecil. Aiyo! macho la konon. Sedap-sedap hembus asap, anak lak kena sedut asap rokok. Secara tak sedar, anak dia pon leh kena penyakit kanser. Fikirlah sama untuk orang lain. Susah nak stop smoker ni unless mereka dapat hidayah dan ada kesedaran sendiri nak stop habit tu

Aku memang dislike gler smoker coz aku sangat pening kepala bila terhidu asap rokok. Dislike ok? Not hate. (Lain tu). And panas hati tambah-tambah kalau ada yang datang merokok kat restoran sebelah meja or berdekatan dengan aku. Nak makan pun takde selera tau. Terasa nak tutup hidung ja and lari duduk kat meja lain.

Bila aku tengok orang smoking, aku selalu tertanya-tanya. Apa la yang sedap sangat kat rokok tu? Dahla rokok tu salah satu punca yang boleh menyebabkan mereka-mereka itu mati awal. Mahal pulak tu. Bertambah hairan bila seseorang itu smoking lepas makan or minum sambil baca surat khabar. Aiyo. Khusyuk gila nampak. Aku yang hairan keseorangan.**

P/S : Kebersihan menjamin kesihatan. Kesabaran mencermin peribadi kita =) [ agak banyak membebel kali ini ;p]

16 comments:

RoSe_ViOleTE said...

weheee...
ni namenye entry gha membebel...
hooo...
xpatut2..ape daa yg dlm laksa tuh...
haiyooo...

smokers??
i pn xske...
tp...ayah i tergolong...
tu la maksudnye dislike but not hate.
btol x??hehehe

ini q i L L said...

ktm memang tau
slalu bikin pns. huh
;p

::SizuKa:: said...

@ pekjah : hoho...sorry for saying bout smoker..but, i'm be the honest rite..erm...ada binatang pe tah dalam laksa tu..aiyo..dah blacklist la that gerai..aku x p dah pasni~

@ qill : ya ya..strongly agree..no alternatif solution...dah wat hybrid pon still mcm tu gak..crowded!~

Kristal Senja said...

plg best bab sumthing tu.... pergh... nasib baik tak ter...makan...haha..

zeiDa said...

waa
aku pon x suka smokers..haha
so kpd smokers jgn dtng dkt2..haha

::SizuKa:: said...

@ fakhrus : itu menandakan sizuka seorang yang peka ketika makan..haha..golek p mai p mai mujur jumpa sumthing tu..haha..

@ zieda : kita mmg sehati sejiwa la yunk!~ =)

Kristal Senja said...

haha...alangkah indahnya andai tergigit sumthing itu...huahuahua... kerna aku pernah tergigit kumbang busuk ketika umurku baru mencecah 9 tahun haha... dan mungkin tlah menelan sbhagian besar badannya... eeeeiiyakSSsSSssss.... haha...

::SizuKa:: said...

@ fakhrus : aiyo...yekksss! Kumang busuk pun tarak kenai ka?? oo..hg mesti ingat tu bunga lawang pa..ahaha..sedap?? ptut la otak bijak...ngeh2~

Kristal Senja said...

hoho... mana la ak nak tau... bende tu kecik je... huhu.... yg plik nye die ade kat tgh2 nasi... mane nk prasan haha... skali tgh mkan pelik giler rasa... siap dah lumat kumbang tu ak gigit haha...

Kristal Senja said...

lupe nk bgtau... kumbang tu rangup tak terkata... haha... betul tak tipu... =P

Wan Salleh said...

pernah juga tanya shbt2 yg merokok..
kata diorang..merokok dlm tandas semasa qada hajat sgt bagus..melancarkan proses..haha..

::SizuKa:: said...

@ fakhrus : eiye...siap bg explanation lg..'rangup tak terkata'..hahha..mesti muka hg dah kedut retak seribu bahasa..haha~

@ wan salleh : aiyo...enak gler la katakan?? hahaha... org kat cni geli geleman dow ....yeksss~~ how come la....;p

Kristal Senja said...

bukan 'kedut retak seribu bahasa' tp 'muka biru tak dapat berkata'... haha
bermadah pujangga tiada hentinya haha...

awieadawiyah said...

wonder..
apak ah hewan tersebot??
tanak arr mkn ctuh..
to smokerssss..
blah la korang!!!
(brani ckp coz family asas tade yg smoking)
hahahhaha

::SizuKa:: said...

@ fakhrus : haha..kelakar punya ayat..pakcik..pakcik...

@ Awie : Haiwan apakah? hoho...spesies serangga mana tah gatai kaki terjun dalam laksa aku..aiyoo..smokers pon x wjud dlm fmly aku..sbb tu berani bebel2 bout them..hohoo~

flip said...

smokers??
can i share the feel in d future?
*hak3*

Related Posts with Thumbnails