:::ORANG-ORANG MANIS:::

Sunday, August 23, 2009

::Cerita Ramadhan::

Salam,

Masuk Ramadhan kali ni, sudah 5 tahun aku sambut ketibaan Ramadhan tanpa abah. Last sambut Ramadhan dengan abah masa aku form 4 (tahun 2004). Tak sangka itu last Ramadhan dengan abah. Tahun demi tahun berlalu, aku makin tabah walau tanpa abah. Tapi, kenangan lama pergi bazar dengan abah, buka puasa sama-sama, p terawih dengan abah, abah kejut bangun sahur..semuanya dalam ingatan. Mudah nangis la bila ingat semua tu. Lemahnya aku Ya Allah..

And, masuk hari ni, sudah 2 hari aku berpuasa dan 2 kali bersahur di UKM ni. Dulu selalunya bila 1st day puasa, MESTI balik rumah. WAJIB! (Dari sekolah asrama lagi). Tapi, kali ni kira dah kali ke-2 tak dapat berbuka puasa dengan family di rumah. Tahun lepas, masa bulan puasa (1st day), aku telah mencalarkan kereta orang masa parking at bazar. Uhu. Keta NazaRia lak tu. Ampun. Hanya mereka-mereka yang berada di tempat kejadian je tahu. Nasib baik aku tak hafal no plat kereta tu.

Tadi col my mum. Hari ni mak nak masak Gulai Pisang untuk berbuka. Sedihnya aku tak dapat buka sekali. Mak sorang-sorang kat rumah. Mujur kak aku yang ketiga balik rumah tiap-tiap hujung minggu. So, mak ada la teman nak berbuka and sahur. Lain cerita dengan aku kat sini. Berbuka puasa memang berteman. Bersahurnya tidak. Rumet selalu malas bangun sahur. So, sahur sorang-sorang. Sedih rasa. Uu..makan kurma, air and roti. Time sahur, teringat kat mak, rumah. Rindu nak sahur kat rumah.

P/S : I need to back home la! Cepatlah tiba hari itu.

14 comments:

ber_uwang said...

patut la slim je .. sahur kurma aje..


doakan abah sejahtera di sana. uncle rasa sedih juga sebab uncle pun dah tak de sesiapa lagi sekarang ni..

Study rajin rajin dan hadiahkan kejayaan itu untuk emak..

Wan Salleh said...

moga ramadhan kali ini menjadi lebih baik dari sblumnya..next week cuti merdeka..bolehla balik teman mak tu..:)

::SizuKa:: said...

@ ber_uwang : uncle kah anda?? rasa macam muda ja lagi ni..hee~

tahu kisah uncle..doa la kesejahteraan ur mum di sana juga..pepun, kena tabah selalu! itu yg mak selalu pesan..

thanks for ur advice~

@ wan salleh : dah beli dah tiket tadi..hehe...untuk balik umah next week..cuti jumaat,sabtu, ahad , isnin..harap2 puas duk umah teman mak dan makan masakan mak sedap2!~

Wan Salleh said...

yup..kalau dpt bwkla balik lauk barang sebekas dua..hehe..

zeiDa said...

aku pon sayu je puasa 1st kat cni..
sbb 2 x mau call mak aku tnya dyorang sahur n berbuka apa..;p
1 more week to go...
just can't wait any longer..huhu

Firol said...

selamat berpuasa..:)

Alin said...

Gha !!

oh oh..jgn sedih2.. cheq sahur makan roti ngn choc ja. :"(

xsmpat puasa sama fam sampai sebulan mybe nti smpat sehari sebelum raya ja T______T

::SizuKa:: said...

@ wan salleh : erk...insyaAllah =)

@ zeida : ko xpe cik kak..dekt je umah dgn ukm ni..balik tiap2 minggu pon boleyh..tambang pon x byk cm aku...huhu...takpe...smgu tu kejap je..nnt p KL sentral sesama oke..=)

@ Firol : selamat berpuasa jua...bagi penuh2!!~

@ alin : hee..alin lagi sian...tapi takpe....tabah selalu di indon! sehari pon syukur kan..daripada tak dapat langsung berbuka dgn family...heee..slmt berpuasa alin~

Kristal Senja said...

jgn sedey2 cik jiha... ak lg sedih ni... esok dah nk balik jepun... adeh... tak merasa dah murtabak, air tebu, air soya, abc, laicikang...
redha dgn ketentuan Illahi... kembali untuk menghadapi ujian daripada Nya...

::SizuKa:: said...

@ syakirin : pesanan aku..selamat beraya di perantauan..hehe..jgn lupa wat slm perantau lagi kali ni...huhuh~

Firol said...

al-fatihah utk ayah sizuka

Takpe nanti dah kejer teman mak....

apsal bile aku tengok je nama ko aku asik ingat Pop Shuvit?

::SizuKa:: said...

@ Firol: erk..pop shuvit?? sebab diorg nyanyi lagu SIZUKA kot..oo..sizuka..heeeeeeee..~

tunggu jumaat ni...dapat dah teman mak...insyaAllah~

Anonymous said...

hang bagi calaq keta org tu, hang naik apa? WQM ka ? ha.... o>>> tak bagi tau no...

::SizuKa:: said...

erk...alamak...TERkantoi lak dah kat cnie..aishh..kisah setahun yg dulu la cik akak...jgnlah marah..;p

Related Posts with Thumbnails