:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, August 14, 2009

::Lelaki ini. Dot Dot Dot::

Salam,

Sebelum nak tulis entry ni, termenung aku depan laptop. Berfikir fikir and fikir. About one of kaum Adam ni. Mudah gila putus asa. Apa faktor penyebabnya ya kalau jadi cenggitu?

" Study tak study, baca buku tak baca buku, gi kelas tak gi kelas, sama je tak leh jawab soklan..
Aku da malas, aku dah tak larat, aku dah tak tahan......................"

-copy paste-

Ini contoh ayat orang give up. Sekarang baru peringkat belajar. Belum lagi kerja. Kalau sudah kerja, haru biru hidup anak bini dia kelak. (In case if he can't change). Kesian juga tengok. Tapi, geram jugak. Marah pon ada. Sebab? Dia kawan aku. Takda sebab lain.

Setelah di analisis la kan, aku rasa punca UTAMA dia jadi cenggitu la kan :
==> Tak pernah nak fikirkan harapan mak ayah dia yang nak kan dia berjaya dalam hidup.
==> Terlalu selfish dan bertindak ikut perasaan untuk memusnahkan masa depan sendiri.
==> Terlalu sensitif ( laki perlu ke layan sensitif ni ha?)

Aku harap lelaki itu cepat-cepat la sedar dan kembali ke jalan yang benar. Masa masih ada. Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri yang mengubah nasib mereka. ( not really sure, tapi lebih kurang macam ni bunyinya). Sedarlah. Aku sebagai kawan taknak tengok hidup anda di UKM ni terhenti separuh jalan. Berusahalah sebaik mungkin! InsyaAllah Allah pasti bantu kita. Yakin dengan pertolongan-Nya.

P/S : Tangan aku dah lenguh-lenguh pas tulis 2 entry pagi Jumaat ni. ( Dah tak kuat macam dulu)

7 comments:

zeiDa said...

yup...
tis guy so selfish...
dye ingat dye sorang je hdop kat dunia ney...
xda perasaan orang lain ke kna jaga...
hanya perasaan sendri je ke yg kna pk???
kalo dye amik tndakan cam2 dye pk dye da amk kputusan yg terbaik ke..
if yes, i don't respect tis boy as BOY...

Efiris said...

Saya tak tau lagi nak cakap apa...Nampaknya saya GAGAL...

CaHaya said...

nape ngn tgn gha?

nisah said...

x patut laki beremosi mcm ni...
kalu prpn leh consider sbb prpn too emosi...
tp zaman skrang ni laki lebih emosi n x tau control...
prpn lak pk lebih2...
kalu mcm ni mcmne nk jd ketua kuarga...
huhuhuhu...
arap laki 2 baca sume komen ni...
plg senang pk la pasal kuarga...
pk aib kuarga kalu dia benti...
no komen...
lu pk la sndri (ayat nabil)...

Wan Salleh said...

Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah..

chaaiyok2..

::SizuKa:: said...

@ zeida : mujur dia x decide mcm tu..akhirnyaa...

@ efiris : Masih belum GAGAL..

@ cahaya : Tangan gha mudah lenguh2..suka wat problem kekadang.

@ nisah : harap2 dia bc la..dia dah sedar now n dah kembalik ke pangkal jalan..tapi, tatau bape lama dia dapat bertahan..

@ wan salleh : lelaki itu perlu bersemangat!~

awieadawiyah said...

lelaki itu...






perlu x ak smash de????

Related Posts with Thumbnails