:::ORANG-ORANG MANIS:::

Sunday, November 1, 2009

::Awas! Sila Ambil Perhatian::

Salam,

Info ini saya dapat daripada seseorang yang menghantar emel kepada saya. Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin jua belum. Silalah baca untuk maklumat bersama.

***************************************************************************
Salam semua. Kali ini saya nak sentuh tentang minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia . Pernahkah anda dengar tentang keluaran produk minuman YHS yang terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.




Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........


Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, dari mana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS??? Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!
Apapun, saya sekadar berkongsi info dan diharap sesiapa yang teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kepada anak-anak kita yang mungkin kurang arif ttg perkara ini.

**********************************************************************

P/S : Penat main kejar-kejar dengan rabbit siang tadi. Hampir luruh jantung saya. Uh!

6 comments:

tedy guard said...

uishhh...
dah la ak peminat soya..
kena hati2 neh

Misz SeroJa said...

tp x prnah tgk ag yg ni..
so pasni kira jgn beli lah..
sudah lama x contact ko..hee..;p

Fathiadha said...

ish...macam tak de menda lain yg lebih halal dr itu...bahayanya dunia skrg...

Cikgu Adham said...

salam..
thanks for the info...

kawie2020 said...

isk..isk..isk.. x de tanda halal ker? skrg ni kalau nk makan/minum kene tgk ade tande halal ke tak kan.. thanx for the info..

::SizuKa:: said...

tedy : hati-hati ketika membeli apa jua minuman..acewahh...aku berjaga-jaga sjk belajar food science lah ni..agagga~

misz seroja : aku tak pernah tgk..tapi fahmy said ada jual kat singapore..memang ada. lama kah?? ngee...nnt ak serbu bilik ko..pas exam...kita gebang puas-puas..hiii~

fathi : memang bahaya unless masakan yg kita masak sendiri..kan;)

cikgu Adham : u r welcome..;)

kawie2020 : wallahualam ada ke tak tanda halal..tak sempat belek..u r welcome too;)

Related Posts with Thumbnails