:::ORANG-ORANG MANIS:::

Saturday, December 5, 2009

::Kisah Lapuk::

Salam,

Menjelajah berita harian online tadi buat aku teringat kisah yang berlaku di rumah Maksu aku pada hari raya qurban baru-baru ini. Dan terdetik juga di hati apakah perbezaan antara monyet, kera, lutung, cimpanzi, babun, beruk dan orang utan? Adakah kesemuanya sama sahaja dan tergolong dalam satu kumpulan yang pelbagai spesies? Hmm..budak zoologi, tolong jawab! ;)



Berita harian hari ini memaparkan kisah tentang 'Monyet terlepas mengganas' yang berlaku di Kuantan. Monyet ini telah membunuh lebih 10 ekor anak kucing di sebuah perumahan. Dahsyat! Mengalahkan monyet-monyet di kolej UO lagi. ;p

Cerita pasal serangan di rumah maksu aku tu pulak mungkin dilakukan oleh babun kot. Aku pun tak sure. Kebetulan pada hari raya qurban yang lepas, maksu aku tiada di rumah. Peluang inilah diambil oleh si babun tu untuk masuk rumah dan makan durian sampai habis, selerakkan almari pakaian dan mengalihkan cermin solek. Nakal bukan? Tatau la apa motif si babun ni nak main alih cermin pulak..





Kelakar tengok gambar baby orang utan ni. Hehe. Apapun, haiwan ni pun sebahagian daripada makhluk Allah di muka bumi ni kan. Peace :)
[ kisah lapuk sebab blog ni suka memaparkan entry pasal spesies ni sejak tuan punya blog masuk UKM dan tinggal di UO..uhuhu]

P/S : Teringin nak p Taman Orang Utan Sepilok Sabah! Plus, rindu pada si M lah! :)

7 comments:

Misz SeroJa said...

da jemu tgk monyet kat UKM ney...
smpai kadang2 rasa takut tgk monyet..
sbb takot kna kejar...huu

Fakhrul Islami said...

musim durian ade lg? haish... bertambah2 mengidam ak lpas petai... haha... :p

MentaRi MaLaM said...

salam..
hahahha.. kt umah aku byk spesies2 ni... maklong aku rajin melayan mereka.. jadi aku pgil mereka "anak angkat maklong" hahaha

::SizuKa:: said...

MIsz seroja : ex rumet aku pernah kena peluk dgn monyet...dipeluk di kaki...huhu....sengal monyet tu..terlebih aktif gamaknya...aku pun takot weyh dgn beruk..takot kena ligan..;p

Fakhrul : baru je lepas musim durian kat kg aku...durian kg..sedap gila...smpi jilat jari tamau mau..hoho..(keja ngidam je la hg dok sana ea...huhuhu..sob3)

Mentari malam : salam, umh mak long ko pedalaman kot...berjiran dgn hutan..sbb tu byk kot..hee...mandai aku ja wat assumption...tp, yg herannya mat saleh suka betul layan spesies ni masa aku p meronggeng ke penang tempoh hari..siap peluk2 lagi...curahan kasih syg betul la...huhuhu~

Fakhrul Islami said...

nak buat camne... nasib perantau... huhu...

Fathi Adha said...

satu masa dlu, umah sy macam kt zoo, banyak binatang (makhluk ciptaan Allah) kat area2 belakang umah. kini zmn dh berubah..hutan pun dah tak de, jgn kate kera, monyet...burung pun makin kurang..

duk UO jugak ke?? alamak apsal tak penah jumpa...haha

Anonymous said...

oi... M yang dok miss sangat tu sapa? M=monyet kan....

Related Posts with Thumbnails