:::ORANG-ORANG MANIS:::

Thursday, January 14, 2010

::Baca Sat Tengok. Paham?::

Salam,

Sudah 1202am. Gigih juga nak update blog. I do nothing since balik dari kelas petang tadi. Angan nak joging kat stadium pun tertangguh lagi. Dah lama juga tak berendam at Danau. Ouh. Gaya macam wakil rakyat yang busy gila ja. Ok. Stop.

Actually, aku baru balik dari Career Talk at Kolej Keris Mas. 3 hours aku spend time kat sana. Biasalah, penceramah talk bout career, interview, job and so on. Everything look nice about her. Cuma ada 1 part yang aku terkeliru.

'Perlu ke kita shake hand with others yang bukan muhrim kita bila dah masuk alam pekerjaan? Perlu ke? Bila dah mula kerja, kita perlu ke 'open' for certain things like this? Erk.

Siapa yang dah bekerja, sila beri pandangan. Yang belum berkerja lagipun, dialukan beri pandangan. Aku hanya nak tahu pandangan korang.

P/S : For those yang nak tau pasal Career Talk tadi, klik sini.

14 comments:

nisah said...

ntahla...
aku pn konpius gak...
sbb mmg haram...
tp kadang2 nk jaga airmuka org yg dah hulurkan tgn 2 la prob...
tambah2 kalau dia nonmuslim...
aku slalu je hadapi masalah ni...
br je td aku terkedu bila org wat mcm 2...
hehhehe...
bukan suke...
tp pelik la...
kalu dia muslim mmg aku akan sumpah seranah la sbb nk pegang2...
kalu non muslim yg jd prob...

Fathi Adha said...

depend...

tp kalau boleh elakkan @ tegaskan pada diri...

jgn sekali2 MULA menghulurkan tgn (shake) pada yg bukan muhrim.

deusXmachina® said...

ntahlah
ada yang mengatakan harus,
ada yang mengatakan harum

tapi setuju juga dgn fathi
lebih baik dielakkan


erk888.blogspot.com
dizisgude.blogspot.com

Fakhrul Islami said...

salam....
rasanya ak tak perlu bg pandangan kut cik sizuka, ko mst dah faham jawapan ak hehe... =)

Fakhrul Islami said...
This comment has been removed by the author.
Fakhrul Islami said...

mudah saja konsepnya; "matlamat tak menghalalkan cara"

contoh lain, klu seorang pencuri, mencuri, kemudian duit yang dia dapat digunakan untuk disededahkan kepada masjid. Hukumnya tetap haram.

so kat sini, walau mcmn keadaan sekali pn. yang haram tetap haram. tak ada hukum lain. makruh? harus? sunat? semua tu tak ada. yang dah dilarang Allah semuanya perlu di elak.

sedangkan ak kat sini, bila perempuan jepun hulur tangan, ak tak sambut, then ak kata tak boleh bersentuh antara lelaki dan perempuan selain ahli keluarga. mereka hormat tindakan ak, dan mereka minta maaf atas tindakan mereka. apatah lagi kita yang tinggal kat negara islam, nak menolak dengan berkata semua tu haram, bukannya susah. sbb bleh kata hampir kesemua orang malaysia faham. tambah-tambah lagi yang muslim.

semuanya terserah pada diri kita, Allah dah beri pilihan. sama ada nak pilih jalan ke syurga, atau jalan ke neraka... peringatan buat diri ini yg selalu lupa juga...

::SizuKa:: said...

Nisah :

wajarlah kau sumpah seranah kalau dia muslim n hulur tangan. hihi. thanks 4 ur opinion. =)

Fathi :

No need to start first. Agree!~

deuS :

sama dgn jwpn sy mula2 . 'ntahla'. hihi. btw, thanks!

::SizuKa:: said...

Fakhrus :

Agree 100%! Aku rasa macam nak copy paste je jawapan ko ni kat akak tu semalam. Erk, jawapan la kan? ok. kita assume jawapan. haha. gaya akak tu cakap seolah-olah kita perlu berbuat demikian bila dah masuk kerja. ok, aku malas nak tanya banyak kat dia. and aku diam. luah dalam blog. ngeee~

memang betul. 'matlamat tak menghalalkan cara'. ada mulut, boleh bercakap. so explain to them yang kurang arif bab2 ni kan..erm, btw, arigato~

Cikgu Adham said...

salam..

erm betul gk.. kalo saya mmg byk sgt tgk keadaan ni.. apa yg bleh kita buat ialah cuba beri penjelasan. jaga lah sempadan agama kerana menjaga perkara ni seolah2 menjaga maruah kita.

biar la apa org nk kata asalkan kita jd org yg bermaruah, tetap pendirian dan stiqamah dalam kebaikan..

insyaAllah masyarakat akan memahamnya...

Fakhrul Islami said...

doumo~ (^_^)

::SizuKa:: said...

Cikgu Adham :

thanks sudi bagi pendapat. cikgu sure banyak pengalaman. tambahan lagi, jadi cikgu di Sarawak. hehe..

Fakhrus :


aa? aku tak tau nak jawab apa balik. hee...aku boleh bagi big smile je la..hihi.. (^_^)....(mahal ni)

Fakhrul Islami said...

hehe... takpe2... big smile pn diterima... =)

kawie2020 said...

ia bergantung kepada keadaan... ada ulama menyatakan sekiranya shake hand atas urusan kerja yg tidak menimbulkan shawat, dibenarkan tapi x digalakkan sgt...

depend pada niat kita... kalau niat baik, dapatlah pahalanya tapi kalau niat buruk, adalah akibatnya...

ape yg pasti terlalu byk sgt pendapat2 ulama... kita sebagai muslim hanya menerima selagi x bercanggah dgn agama kita...

susah nk ubah budaya dlm alam pekerjaan tetapi kawie percaya kalau semua org mahu merubahnya, ia pasti akan berubah...

tapi kene ingat, jgnlah perbuatan kita dialam pekerjaan boleh menyebabkan nonmuslim memandang hina kepada agama kita...

berhikmahlah...

::SizuKa:: said...

kawie :

suka pendapat kawie..thanks!

Related Posts with Thumbnails