:::ORANG-ORANG MANIS:::

Saturday, April 24, 2010

::Celoteh pasal FB::

Salam,

Yeay! Exam dah habis kelmarin buat sem terakhir ni. Alhamdulillah. Cuma cuak sikit menanti viva rabu depan. Oh Tuhan, semoga segalanya berjalan lancar. ;)


Pas dah habis exam ni, barulah terasa nak belek-belek muka kawan dalam facebook ni. Honestly, yang tak dikenali aku dah remove. Yang tak berkenaan, dah lama remove. Yang baru add aku ni, ada yang ku accept. ada yang ku reject. Tak dikenali, rasa harus reject. Yang kenal tapi tak rapat ( contoh macam senior or junior sekolah) haruslah accept. Buat tambah bilangan kawan dalam Facebook. Hehe. Walaupun kadang-kadang tu ada yang sekadar add and accept, tapi tak pernah tanya khabar pon. Hehh!

Tak kurang juga yang tulis nama pelik-pelik kat Facebook. Hehe. Including me, tapi itu dulu punya cerita la. SIZUKA MANIS? Kenal minah ni? Kenal? Good. Dulu semua tanya nape letak sizuka manis..awat tak letak sizuka masam or tak letak nama sendiri. Hehe. Senang je jawapan aku, TAKTAU! hehe. Tahla weyh.. Nama tu terlintas kat fikiran masa nak create Facebook. And terdorong nak amik sebab blog aku pun letak SIZUKA MANIS. Hehe. Tah dah bape kurun aku pakai nama tu, now dah remove. Letak nama sebenar, but not in formal. JIHA LEE because combination of my name n my late dad, ok? Clear? Penat nak jawab pertanyaan kawan-kawan kenapa letak nama JIHA LEE ni pulak. Tadi dah jawab ok. ;)

Nak sambung lagi ni...
Heh..yang kelakarnya, ada jugak nama-nama pelik dan aneh yang  letak dalam FB selain aku. Contoh terbaik macam Kucing Durhaka and Penjahat Chenta. Langsung tak kenal sape, tapi ada jugak lekat mutual friends 4 5 orang. So, senang cite tak approve la. Lagipon, FB ni adakalanya bahaya gak if orang yang kita tak kenal jadi friends kita. Maybe dia boleh seludup personal details kita IF kita letak seketul-seketul kenyataan yang benar dan nyata. Heh. Unless la if tarikh lahir. Hehe. Itu letak la yang betul. Nanti wall penoh je dengan wish happy birthday. At least people will remember our date of birth, right? Haha. ;)
By the way, aku sangat suka dengan status salah seorang kawan aku kat FB lately. He wrote :

"perlukah berkasih sayang di sini sampai semua orang boleh baca? jikalau antara insan yang telah halal itu, tak apalah juga... fikir-fikirkan..."

 see? i like this so much! ;) 

 P/S : Entry ni banyak cite pasal Facebook randomly. Pakai tulis je pe yang terlintas di fikiran. Heh~ 

23 comments:

Kyuubi_85 said...

haha. aku guna nama separuh btl kat fb. hehe

tp aku tak suka sgt fb. xtau nk buat apa. huhu

mata coklatbiru said...

selalunye kat fb, matacoklatbiru main game je...
haha...
jarang nak berkomen or ber-wall ni...
approve kawan pun, depends jugak lar...
ade yang knal, ade yang tak...
ade jugak yang jadi stalker kite punye matters..
so, cara terbaik ialah, jangan letak semua info2 yg benar lagi sahih kat fb..
hhehe....
sememangnye, saya stuju jugak cakap cik sizuka ni ye...
sekian terima kasih...


p/s: rase mcm jawab soalan essay bahasa malaysia spm, 360 p.p pulak bile nak cmment entry ni...
haha....
tibe-tibe...
:)

pak long said...

salam...
sentiasa mendoakan moga sizuka berjaya....appy selalu..

::SizuKa:: said...

Kyuubi_85 :

oh bagus! tak suka sgt fb sampai xtaw nak buat apa. hehe..;)

::SizuKa:: said...

mata coklatbiru story :

ekeke...game? oh, i never playing game at fb. sekadar tanya khabar member lama, tahu perkembangan member2 yang rajin update status and sometimes kenang kembali gambar-gambar dengan member lama yang rajin tag mentag nie. hehe..benar belaka, jangan letak info yang sahih dan benar sangat. especially contact no. ;)

p/s : spm dulu sure A1 ni ;)

::SizuKa:: said...

pak Long :

salam kembali...
thanks pak long...amin...saya memang selalu happy dari dulu lagi, cume kadang2 moody terlebih2...hehe..but, hopefully i'll happy till forever.. awet muda ;)

same goes to Pak Long ;)

fiD said...

sokong kamooooo,, jangan wat FB macam identity card sudoh yo, =)

Fathi Adha said...

nama sy dlm fesbuk masih lagi releven dgn orgnya... hehe

gud luck for viva nanti... :)

::SizuKa:: said...

fid :

yeah. true! ;)

fathi :

ya. i know. u still use Fathi Adha in ur FB. hehe


btw,thanks ;)

Zack Zakwan said...

bagi pendapat aku la:

1) dulu aku approve je senior or junior, sekarang tak dah dan dah delete yg mana aku x rapat. menyemak, buat aku rimas.

2) nak letak nama pelik2 xpa, asalkan dia set kita boleh search dia guna nama betul.

3) pantang betol kalau yg x letak num phone. sbb ada yg baru jumpa dkt fb kn, sng sket nk save terus num dia. set la bg kawan2 je bole tgk. kalau ada 'friends' yg x brapa kenal dlm list tu, boleh set diorang2 ni x boleh tgk. kena rajin sikit je. sbb tu aku malas nk approve senior/junior/orang asing.

4) dan pasal birthday ni paling menarik. aritu aku saja set org x boleh tulis dkt wall. last2 berapa kerat je yg wish birthday dgn hantar message dkt inbox fb. sebenarnya, bila ada org start wish, diorang nampak dkt news feed, lepas tu saja je nk wish jgk. ayat pn mcm x ikhlas. org2 yg rapat wish pn dh cukup bg aku.

kesimpulannya, aku tak suka fb. tapi penting utk keep in touch.

RoSe_ViOleTE said...

ade kawan kat FB name die

Gigisaya Chanteque. kawan die...ade bernama Basikal Buruk

ade gak Sehampar Tikar Usang, Pemburu Kambing...

yg paling xleh blah jumpe name Kambing Terbang.

hehehehe =p

poppy said...

hihi. ade orang tanya gak kat aku nape ko guna JIHA LEE. dia ingatkan LEE tu sebab ko minat tengok cita korea. haha. manusia itu :P

::SizuKa:: said...

Zack :

panjang sunggoh pendapat kamo. ok. 1stly, aku nak cakap yang aku baru tau hg ada blog upanya. awat tak letak link? hehe.

1)bagi aku pulak la kan, kalau ada junior or senior yg add aku, aku akan accpet if aku betul2 cam muka/nama dia. kalau tak, sorryla. menyemak akan timbul bila junior/senior aku tu suka post pelik-pelik dengan kadar kekerapan yang tinggi. so, if such thing happen, i'll remove them.

2) ok. yang ni setuju. boleh letak nama pelik-pelik asalkan kita boleh search dia easily.

3) waa..cukop pantang ek? hehe. ok. pas baca komen ni, baru aku tau upanya leh set untuk certain friends kasi tengok phone no kita. aku tak set langsung dlm fb. nanti aku set untuk hg sorang je la bg no phone aku. hehe. bukan apa, bagi pendapat aku la kan, if baru jumpa kawan lama kat fb, boleh je nak minta no fon dia by send message kat inbox. lagipon, mesej tu kan between kita and kawan kita je kan. so, there is an another way to get the contact no rite if people didn't put their fon no in fb. =)

4) ok. yang ni agak setuju la. maybe ada sesetengah tu yang wish based on wishes from others yang terpampang kat news feed. cume part ikhlas tu, kureng la. bagi aku, as long people wish, enough. susah nak ukur tahap keikhlasan seseorang. but, at least bila put DOB, people will remember. at least la..=)

kesimpulan aku = kesimpulan hg. but, so far, FB is quite ok for me. tak sampai lagi tahap tak suka.

::SizuKa:: said...

pekjah :


hahaha...kambing terbang? maybe masa makan daging dengan menggunakan sudu, tetibe daging tu terpelanting. sebab tu letak KAMBING TERBANG kot. hehehe....unik nama-nama mereka.;)

::SizuKa:: said...

Poppy :

haha. takde kena mengena la dengan korea. i tak berapa sangat cite korea ni. sometimes je. hehe..nanti tell manusia itu ya ;p

p/s : nama sebenar arwah abah aku is RAMLEE. dulu masa sekolah, cikgu suka tulis RAMLI. selalu bila part nama abah, aku kena sebut R.A.M.L.E.E. so, since that, cikgu dah tau nama arwah abah aku sama macam seniman P.RAMLEE. hehe. sebab tu aku letak JIHA LEE. ;)

iemaaznan said...

erm, aku pon jiha...da remove org2 xkenai.:D satu agi kat fesbuk, status couple2 ni mcm nak geli2 weh. rimas aku.

Zack Zakwan said...

Jiha:

blog tu baru je nk buat, nanti kalau dh ada post baru la aku publish utk public. masih dalam pembikinan, masih dalam perjalanan =)

pasai num phone tu bkn apa, cuma mcm aku ni selalu sim card hilang la, phone rosak la, habis contact semua hilang. mmg boleh msg, aku pn buat mcm tu. cuma kalau letak terus dkt fb kn senang kerja aku. hehe. aku phm jgk org nk privacy, kesian mcm shala kena kacau dgn org yg dia tak kenai. hahaha

pasal birthday wish pulak, itu mmg pendapat peribadi aku la kn. apa2 pn, aku still letak tarikh yg betol. sekali dgn tahun okay. ada yg x letak tahun, takut sgt org tau dia umur berapa. tak tua sangat aih. hahaha

::SizuKa:: said...

iema :

pasal status tu taktau nak kata apa. tegur slightly gitu je la. kalau cakap directly, kang kite lak yg kena sembur. maklumlah kite ni kan golongan single bukan tak laku, tapi single itu MAHAL. hehe..

::SizuKa:: said...

Zack :

hehe. i know where the sentences comes from. "masih dalam perjalanan, masih dalam pembikinan". i know. =)

oo,ok. aku tau dah sebab apa hang suka contact no lekat kat FB. hehe.

haa..ni one more. bout tarikh lahir. memang betul. sometimes ada yang letak tarikh je, tak letak tahun. takut sangat orang tau umo dia berapa. hehe. macam-macam ;p

Mr.Z said...

sy guna nama jepun kat FB, biar org tak paham, sy je faham..termasuk kwn2 sy la.. hehe.

syahbandar87 said...

knp la di fb kdng2 rmi orng yg emo lebih..jiwang2,gaduh2 antara 2 blh pihak,hmm..

::SizuKa:: said...

Mr Z :

huhu...saya pon tak paham kalau tulis jepun..tak pernah belajar, tapi teringin nak belajar...

::SizuKa:: said...

Syahbandar87 :

hmm...FB war ni memang la..erm...itu keburukan yang nampak...bila people takleh kawal perasaan marah, semua nak lepas kat FB..hohohoho~

Related Posts with Thumbnails