:::ORANG-ORANG MANIS:::

Thursday, April 29, 2010

::Sambung belajar atau kerja???::

Salam,

Yeuww readers!! Baru 3 hari tak update blog, dah rinduuu. Hoho. Tangan gatal nak taip kat sini, apa boleh buat. Layannnnn~

Alhamdulillah. Syukur. Hari ini 28 April 2010, bersamaan hari Rabu, masa dari 920-935, saya selaku pembentang kedua telah berjaya membentangkan kajian ilmiah untuk sem terakhir di UKM ni. Fuhh..betapa cuaknya perasaan menanti giliran untuk present tu hanya Tuhan je yang tahu. Sunggoh. Bukan nak psiko kanak-kanak lain yang belum present ( Statistik, Sains Aktuari), tapi itulah hakikat sebenarnya. Tapi, kawan saya cakap ada petua untuk atasi masalah sebegini. Hehe. Nak tau pediaa? SELAWAT BANYAK-BANYAK. InsyaAllah. Anda akan tenang dan bertenang, bertenang dan seterusnya bertenang sehingga ke slide terakhir. Benar kata member saya. Jangan panik. Senyum selalu walaupun dihantam dengan pelbagai soalan. Yang penting, anda faham apa yang anda akan bentangkan hasil kajian ilmiah anda pada pemeriksa dan orang ramai. =)

Stop pasal viva (vai-va).

Ok. Next, sekarang dilema menghantui diriku. Ramai lelaki kacak nak masuk minang aku lepas tau aku dah habis belajar ni. Penuh borang kat rumah sampai mak aku pun tak larat nak fotostet borang baru. Haha.

Ok. Stop. Aku dah merapu melalut tah hape-hape! Hehe..perasan giloz~

Sebenarnya, bukan itu. Ni tengah fikir sama ada nak sambung belajar atau nak kerja. Dalam hati, aku memang nak kerja sangat-sangat. Tapi, ada ke company kat luar tu yang nak amik aku bekerja ni?  Mostly lecturer aku suh sambung belajar. "Kerajaan tak berapa ada duit untuk bagi kamu gaji untuk kerja." Huhu.  And one more, sekarang ni kan banyak style paten training first 2 3 bulan and then baru serap masuk kerja dalam mana-mana company if performance bagus masa assessment during training. Contohnya macam IMGLAD, SIMA and GREATCYBERVIEW. Tapi, tak tahu pulak sejauh mana keberkesanan dan terjaminnya job yang akan dapat bila join program sebegini terutamanya IMGLAD sebab aku takde dengar  lagi member-member aku masuk IMGLAD ni so far. So, how? orang kata belum cuba, belum tahu. Ouh~

Kalau sambung belajar, rasa macam kadang-kadang semangat, kadang-kadang tak. Heh. Sekarang pepun tunggu dulu keputusan dari UKM. USM je yang dah tahu. UKM belom. Nanti dapat dua-dua, baru buat decision. Tapi, hati ni teringin sangat nak kerja walaupun kena kerja dengan kerajaan selama 5 tahun. Kalau tak dapat kerajaan, kena tunggu setahun pulak untuk putus kontrak. Ouh, pelbagai karenah. Yeuuwww~

Ape ape pon, doakan semoga aku memilih jalan yang benar dan lurus demi masa depan yang cerah dan bahagia. =)

P/S : Diarrhea cukop menguji kesabaran saya pada minggu lepas. ;(

16 comments:

kyuubi_85 said...

buatlah pilihan yang terbaik untuk diri sendiri ye :D

gud lak in the future, nampaknya dah habis study rupanya ... :D

iyda murasaki said...

jihaaa...big congrat tu u=)))dah grad pon kann...mmmm kalo ida la kan,ida pilih keje...i think dah smpai mase nk bine kerjaya,kewangan seniri..tp kalo jiha lebih berminat nk smbg study,go on je la..hehehe.
juz a piece of my opinion......

::SizuKa:: said...

kyuubi_85 :

ya. dah habis. alhamdulillah. 3 tahun sangat cepat berlalu. ;)

thanks..~

::SizuKa:: said...

iyda :

thanks..jiha grade bulan 8 ni, but rite now dah habis dah belajar. memang teringin sangat nak kerja. hope Allah tunjuk jalan the best for me ...;)

nisah said...

mcm kenal je ayat yg pasal krajaan x d duit...
hehehehe...
aku pn dlm dilema gak...
blaja o kerja???

Mr. ASM said...

Belajarlah selagi ada peluang dan kesempatan. Kerja bila-bila masa pun boleh.

Fathi Adha said...

kerja banyak...antara sanggup n tak je.. @ sesuai n tak sesuai je...



klu ada borang kosong, sy g amek lg..
hahaha

muhammad said...

salam...tahniah dah bis belajaq. bestnya... aku ada setaun lagi. kaji la pilihan terbaik k. wat istikharah... tnya skek, kalo jurusan math kan, keja sebagai apa ek? kat mana?

::SizuKa:: said...

Nisah :

ayat seorang lecturer..hehe ;)
ko minat nak sambung belajar g kan? go on with ur decision. no matter what is ur decision, i will always support u! ;)

::SizuKa:: said...

Mr Asm :

tapi, hati aku more to look for a job..further study ni rasa penat pulak...hoo...tapi, if itu yang terbaik untuk aku, redha~

::SizuKa:: said...

Fathi Adha :

betul betul...antara sanggup ke tak or sesuai or tidak...di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..;)

borang kosong??? hahaha...sila sila isi...meh turun kedah...hahah~

::SizuKa:: said...

Muhammad :

best bila habis belajar, tapi kadang-kadang rasa bosan sebab duk goyang kaki ja la nie..nothing to do..nak p jalan-jalan pon duit tak berapa tebal..haha...if math, mostly boleh jadi cikgu, lecturer ( if further study) or keje dalam sektor banking, investment, audit.

Fathi Adha said...

sizuka:

ekr..haha...

Tour, Food, and Health said...

sambung..kerje..nerima borang kat rumah...

ha?

diare je dulu bia lebeh saba...hahaha..

salam kenal dari tanjong pinang,
tfd

::SizuKa:: said...

Fathi : terkesima pulak dia...hoho...

TFnH : ohh..salam kenal jua...kurang faham ayat anda...hohoh~

Fathi Adha said...

sizuka:

tambah terkejut.. hehu

Related Posts with Thumbnails