:::ORANG-ORANG MANIS:::

Friday, April 16, 2010

::Tips untuk Slide Viva::

Salam,

Pagi kelmarin, sebilangan student final year PPSM dikehendaki berkumpul di bilik Wacana untuk menjawab beberapa persoalan tentang sejauh mana keberkesanan kajian ilmiah pada pandangan pelajar. Aku p gak menempek muka dalam bilik wacana tu sebab cik Nisah jemput aku turut serta. Ekeke. Terpegun pulak bila tengok soalan demi soalan yang terpampang. Blur nak tulis apa mula-mula tu. Soalan tentang pandangan, cadangan, and komen tentang penyelia. Berpinar-pinar mata nak jawab semua soalan tu. Mujur lecturer yang ada masa tu sempoi-sempoi belaka. Siap bagi idea lagi nak suruh tulis apa. Aku jawab apa ea? hehe..biarlah rahsia...~

Kalau dulu, aku sibuk sangat siapkan kajian ilmiah. Now, sibuk dengan exam dan preparation untuk viva nanti. Slide belum buat lagi. Oh ya. cakap pasal slide ni. ada beberapa tips dari SV kawan aku. Antara tips beliau :

--> Slide pertama dimulakan dengan nama pelajar, nama SV, tajuk kajian ilmiah.
--> Slide kedua senaraikan outline ( apa yang hendak present masa viva )
--> Slide ketiga masukkan objektif kajian ilmiah
--> Slide keempat dan slide seterusnya  barulah masukkan perbincangan yang penting tentang kajian ilmiah
--> Pemilihan slide seeloknya warna yang cerah dan lembut. Kosong pun takpe. Elakkan yang colourful gituu.
--> Bilangan slide sebaiknya 10-15. Memandangkan masa pembentangan adalah 10 minit sahaja.
--> Seeloknya buat dalam bentuk point. Agar pemeriksa dan orang lain mudah faham. Jangan masukkan ayat yang panjang berjela-jela. 

Hmm. Ini yang aku ingat. Yang lain kalau tertinggal sorrylah yea. I just share what i know.

P/S : Bestnya dapat main boling petang tadi. Kalahkan 2 orang hero yang ala-ala gagah. Yeuuwww~

10 comments:

pak long said...

salam..
apa makna VIVA tu..cam nama keter jer...

::SizuKa:: said...

pak Long :

salam kembali..
viva tu presentation untuk kajian ilmiah budak degree. (menggunakan bahasa yang mudah difahami)..hehe...
mendebarkan....~


its not a brand car..pronounce as vai-va, not vi-va =)

Fakhrul Islami said...

salam...
setuju sangat le dgn tips slide jgn kosong. kalau colourful2 ni, nak tengok pn sush... adeh...

Fathi Adha said...

apa yang penting...jgn buat esei point... :)

simple word tp difahami... :)

nisah said...

weh ko dpt tip ni drpd sape...
huhuhu...
amat berguna...
hehehhe...

::SizuKa:: said...

Fakhrus :

salam..kosong ke colourful?? erk. salah type ni kot. colourful sangat memeningkan kepala je nak tengok~

::SizuKa:: said...

Fathi :

yup. betul. elakkan esei. make it as simple as u can ;)

nisah :

SV Dura yang bagitau. SV aku sibuk. tak sempat lagi nak jumpa dia. SV Ruzalina pon ada bagitau sikit-sikit` hehe...~

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Hmm :) senang jer, KISS ... buat dgn hati & jiwa, tgk sendiri, kalau faham & puas, kira bes la!

tedy guard said...

sngt berguna tips nehh..

::SizuKa:: said...

Kak G :

thanks atas pesanan itu ;)

Yani :

yeah...arigato...~

Related Posts with Thumbnails